Albumrecensie: Alex Mercado Trio – Symbiosis

Posted by on dec 9, 2014 | 0 comments

Alex Mercado Trio - SymbiosisAls er één  jazzscene onderbelicht is in de muziekwereld, dan is het die van México. De groep jazzmusici is weliswaar klein, maar ontzettend rijk aan conservatorium opgeleid talent. Pianist en componist Alex Mercado is zo’n opvallende muzikant die met zijn tweede album Symbiosis een verpletterende indruk maakt.

Alex Mercado komt als kind in aanraking met klassieke muziek en hij begint vervolgens met pianospelen. Zijn passie neemt obsessieve vormen aan wat leidt tot het besluit zichzelf volledig aan muziek toe te wijden. Op zijn 17e ontdekt Alex jazz en raakt daardoor geïnspireerd zelf te gaan componeren. Na zijn middelbare schooltijd vertrekt hij naar Boston om te studeren aan het Berklee College of Music. Zijn debuut The Watcher verschijnt in 2012 en ontvangt lovende kritieken. In de tussentijd werkt hij samen met niet geringe namen als John Patitucci, Luis Perdomo en Magos Herrera.

Dynamisch
Op Symbiosis is een muzikant aan het werk met een verbluffende techniek, een sensationeel gevoel voor melodie en het talent om in een kwinkslag van tempo te wisselen. Het resultaat is een dynamisch werkstuk van tien meesterlijke composities. Mercado weeft de poëtische flair van klassieke muziek en de improvisatie van jazz samen tot een geheel van opwindende schoonheid die van de eerste tot de laatste minuut boeit. Hoogtepunten zijn Flowing, Free Man en het superieure Song For Luca.

De pianist werkt in zijn trio samen met de Amerikaanse bassist Scott Colley (Herbie Hancock en Michael Brecker) en de Méxicaanse drummer Antonio Sánchez. Mercado speelde voor de cd-opnames niet eerder in deze bezetting, maar het klinkt alsof ze al jaren met elkaar musiceren. Zowel Colley met zijn melodische snarenspel als de opzwepende slagwerker Sánchez tonen beiden een diepgaande empathie in de stukken van de Méxicaan waardoor een fraaie chemie ontstaat tussen de drie muzikanten.

Huwelijk
Alex Mercado ontwikkelt op Symbiosis, zoals de titel eigenlijk al suggereert, een kruisbestuiving van twee elementen die elkaar versterken. De pianist creëert een muzikaal fundament dat steunt op jazz. Die basis vult hij aan met zijn klassieke achtergrond wat leidt tot een intens muzikaal huwelijk dat vlamt door melodie, lyriek en ritme. Die aanpak is weliswaar niet uniek, maar Mercado’s passie is zo voelbaar dat hij je diep raakt met zijn spel.

Na de vocale macht van Magos Herrera die eerder dit jaar imponeerde met Javier Limón op het album Dawn, is Alex Mercado het volgende exquisiete voorbeeld van een Méxicaanse muzikant die de erkenning verdient van het internationale jazzfirmament. Er bestaat geen enkel excuus om deze plaat links te laten liggen. Een ware belofte!

Symbiosis is verkrijgbaar via Amazon, CD Baby en iTunes.

Dit artikel verscheen op 8 december 2014 in een verkorte versie in editienummer 228 van JazzFlits.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)