Albumrecensie: Tocar – Birds of Paradise

Posted by on okt 27, 2015 | 0 comments

Tocar - Birds of ParadiseMet het album Birds of Paradise levert het Nederlandse jazzkwartet Tocar hun debuut af. Een buitengewoon originele plaat waarop muzikale invloeden uit Zuid-Amerika en West-Europa elkaar versterken tot een vurig palet van kleuren en stijlen.

Op dit instrumentale album speelt bandleider Rik Cornelissen de hoofdrol met voortreffelijk accordeonspel dat melancholie en passie draagt. Zijn lyrische sound is dominant, maar krijgt in een aantal composities fascinerende tegenwerking vanuit een relatief onverwachte hoek, namelijk strijkers. Het Radio Filharmonisch Orkest strijkerskwartet verwarmt Cornelissens geluid, waardoor een smaakvolle balans ontstaat. Het gevolg is een sfeervolle ruimte die wordt benut door de fantastische talenten van pianist Wim Warman, bassist Taco Nieuwenhuizen en drummer Enrique Firpi. Met uitzondering van Miles Davis’ Nardis – dat op dit album een fraai arrangement meekrijgt van Nieuwenhuizen, voorzien van een fraaie groove – zijn de 8 stukken op Tocars debuut eigen composities.

Birds of Paradise ademt liefde en passie voor tango en latin. Op ingenieuze wijze weeft het viertal deze stijlen samen met moderne jazz. Melodie en ritme vloeien organisch in elkaar over. Het resultaat is een sferische plaat vol weemoed, harmonieuze pracht en sensuele verleiding. Een warme omhelzing op een druilerige herfstdag.

Label: Eigen beheer

Deze recensie verschijnt 2 november 2015 in het digitale jazzmagazine JazzFlits.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)