Concertrecensie: Tommy Moustache – Muziek op de Rotte

Posted by on jun 24, 2014 | 0 comments

Tommy MoustacheOpzwepende ritmes en afwisselende genres wisselden elkaar in hoog tempo af in de bartent tijdens het kleinschalige evenement Muziek op de Rotte in Rotterdam. De bijzondere nieuwe Nederlande groep Tommy Moustache draaide haar hand niet om voor een eigenzinnige fusie van jazz, rock, funk, film en humor.

Foto: Johannes Odé

Tommy Moustache wordt gevormd door Ntjam Rosie-bandleden Jorn ten Hoopen en Bas Kloosterman op respectievelijk gitaar en bas, Jasper van Damme op saxofoon en Mark van Kersbergen op drums. In november 2013 bracht de groep hun eerste titelloze ep uit. Het debuutalbum staat gepland voor in het najaar.

Daltons
Al bij het aanschouwen van de heren voel je aan je water dat het gene dat komen gaat, niet doorsnee zal zijn: een upgrade van de Daltons – alle vier snorren, witte onderhemden en nonchalant zittende chino’s. In het eerste nummer ontdekt de oplettende toeschouwer meteen de openingstune van de jaren 80 tekenfilmserie Inspector Gadget dat al funk-rockend nostalgie en een brede glimlach oproept.

Curieus getitelde nummers als Krank im Kopp en Steven Seagal – jawel, een ode aan de beroemde martial arts acteur – volgen een aanpak die een veelheid aan stijlen tot elkaar laten komen. Het gros van de songs volgt geen vast patroon, maar vliegt zonder waarschuwing met een noodgang uit de bocht om plaats te maken voor een vette groove, beukende rock, verbluffende impro of ontroerende blues.

Snerpend
Soms roept de stijl van Tommy Moustache iets op van The Ploctones, maar dan een graad luchtiger. Ten Hoopen toont zich een begenadigd gitarist met gevoel voor smaakvolle jazz- en rockloopjes en snerpende geïnspireerde solo’s, terwijl Van Damme lyrische en krachtige saxpartijen de wereld in stuurt. Het geheel wordt ondanks de plotselinge uitbarstingen bij elkaar gehouden met de pompende en hamerende bas door Kloosterman en het retestrakke slagwerk van Van Kersbergen.

Tommy Moustache’s muziek is vrolijk, onvoorspelbaar, rebels, humoristisch en zit razend goed in elkaar. Tijdens het optreden op Muziek op de Rotte spatte het speelplezier ervan af wist het quartet haar publiek drie kwartier lang van begin tot eind te boeien. Een verrassende en vooral veel belovende act van eigen bodem.

Gezien: Tommy Moustache tijdens Muziek op de Rotte op 21 juni 2014.

Dit artikel verscheen 27 juni 2014 op Cultuurpodium Online.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)