De keiharde waarheid volgens singer-songwriter Chloe Charles

Posted by on okt 15, 2013 | 0 comments

Chloe CharlesGisteren las ik deze blog van de Canadese singer-songwriter Chloe Charles die me enorm raakte als muziekfanaat. Waarschijnlijk de meest interessante en meest right in your face waarheid over de leefsituatie van een muzikant in deze tijd. Tegenwoordig is muziek meer een soort handelswaar geworden. De nieuwe technologieën hebben muziek gemaakt tot een soort van bijproduct dat op de koop toe wordt genomen. En dat is triest.

Foto: Eric van Nieuwland

Muziek is in onze tijd overal en op elk moment. Het ellendige is alleen dat de ‘gebruikers’ in de veronderstelling zijn dat de makers ervan financieel een relatief zonnig leventje leiden. Helaas is de waarheid vele malen harder dan menigeen denkt. Natuurlijk maken muzikanten in de eerste plaats muziek, omdat het hun passie is en omdat ze hun creativiteit kwijt willen in muzikale kunstwerkjes. Maar het creëren van die stukjes kost ook tijd, energie en geld… véél geld. En jij als luisteraar geniet van die muziek: het inspireert je, het sterkt je, je glimlacht, je huilt, je leeft op!

Muziek is een wezenlijk onderdeel van onze samenleving. Muziek is er iedere dag en de invloed is groter dan menigeen denkt op ons doen en laten. Helaas heeft niet iedereen dat door. Muziek is een van de sterkste en meest doeltreffende communicatiemiddelen op deze planeet.

Bewustmaking
Het is de verantwoordelijkheid van de muzikanten en de muziekindustrie om de samenleving bewust te maken van de waarde die muziek heeft. Waarde waar ook voor mag worden betaald in plaats van alles maar gratis te zitten downloaden. Gun jezelf die cd na afloop van een concert als je het mooi vindt. En als je ‘m dan toch digitaal wil, betaal er dan voor. En ja, niet iedereen heeft het even breed, maar raak je helemaal in vervoering door dat ene liedje op de radio of tijdens een optreden, ga naar iTunes en betaal die 0,99 cent! Dat ene liedje kan het verschil maken!

Ook de overheid heeft hierin nog een hoop te leren en zou zich eens hard mogen maken. Als deze partij de kracht van muziek echt zou begrijpen en voelen, dan zou onze wereldmaatschappij er een stuk gezonder uitzien. Zo sterk is de kracht van muziek. En dat is eigenlijk helemaal niet duur. Chloe Charles: thank you for your inspiration!

Lees de blog van Chloe Charles hier.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)