Inspirerend optreden songsmid Rufus Wainwright en Residentie Orkest

Posted by on jun 1, 2013 | 0 comments

Rufus WainwrightEen bijzonder muzikaal avontuur vond op vrijdag 31 mei plaats in de Haagse Dr. Anton Philipszaal. Het Residentie Orkest ontving de singer-songwriter Rufus Wainwright. De Amerikaanse muzikant liet selecties horen uit zijn opera-georiënteerde werk, aangevuld met bekende nummers van zijn reguliere pop/rock albums.

Rufus Wainwright wordt op handen gedragen door zijn fans en collega’s. De New Yorker zweeft ergens tussen Randy Newman en Elton John in, maar met een geheel eigen identiteit. De laatste bestempelt hem als de beste muziekschrijver ooit, terwijl Sting zijn liedjes tijdloos noemt. Wainwright heeft een grote liefde voor klassiek, opera en film. Al vaker componeerde hij liedjes met bombastische kruisingen tussen pop en genoemde genres.

Nichterige charme
De in strakke ecru jeans en zwart colbert geklede Wainwright toont aan het begin van de performance in Den Haag wat nervositeit, maar compenseert dat tegelijkertijd met zijn nichterige charme en humor. Hij laat met Het Residentie Orkest stukken horen uit zijn eerste operawerk Prima Donna uit 2009. Van dit in Frans geschreven liberetto worden de pompeuze overtures uit de eerste twee acte’s gespeeld en de chanson-achtige liedjes Quand J’Etais Jeune Etudieante en Les Feux D’Artifice.

Naast gedeeltes van Prima Donna zijn er vertolkingen uit Shakespeares Sonnets. Een stuk van de Amerikaanse avant-garde regisseur Robert Wilson. In dit gedeelte van het optreden is Wainwright min of meer ondergeschikt aan het geheel en beperkt hij zich tot het reciteren van de teksten. Het is de Engelse sopraan Sarah Fox die imponeert met haar krachtige operazang. Daarnaast stopt ook de Portugese dirigent Joana Carneiro een duit in het zakje door onder haar leiding het beste uit het orkest te halen.

Publieksfavorieten
Na de pauze kruipt Wainwright achter de vleugel om vijf publieksfavorieten te spelen. Zijn coole en rustgevende stem lijkt soms in de verte een tikkeltje Elton John en Bono te ademen, maar blijkt dan uiteindelijk heel eigen te zijn. Hij imponeert met het prachtige Vibrate van het album Want One en Millbrook dat verwijst naar de New Yorkse school waar hij studeerde. Ook Little Sister, voor zijn zingende zus Martha Wainwright, is met de orkestrale begeleiding een schoonheid.

De singer-songwriterskant wordt weer ingewisseld voor klassiek werk uit de musical Carousel van Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II, en Hector Belioz’ Les Nuits D’Eté. Een uitvoering van Leonard Cohen’s Hallelujah lijkt het einde van het optreden te zijn, maar Wainwright vertelt grappend niet te willen sluiten met een Cohen cover en speelt vervolgens het kippenvel nummer Poses van het gelijknamige album uit 2003.

Songsmid
Een concert dat in meerdere opzichten aantrekkelijk is. Hoewel de operakant wellicht soms wat onwennig is voor de liefhebbers van de meer ingetogen singer-songwriterskant, het is op z’n minst indrukwekkend dat Wainwright zich een ware songsmid toont met een neus voor knappe melodieën die zowel het pop als klassieke spectrum bekleden. Inspirerend!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)