Prince heeft het weer hoog in z’n paarse bol

Posted by on jan 28, 2014 | 0 comments

PrinceTja… weliswaar ben ik een groot liefhebber van de paarse kriel uit Minneapolis, maar de acties die Prince om de zoveel tijd opzet tegen zijn fans, roepen toch gemengde gevoelens op, ondanks dat hij een punt heeft. Volgens de Britse krant The Guardian klaagt de muzikant 22 internetgebruikers aan voor het verspreiden van illegale opnames van zijn concerten. De prijs? Maar liefst 1 miljoen dollar per website en Facebookpagina die de beelden aanbieden.

Foto’s: onbekend

Toegeven, zijn concert van vorig jaar in Paradiso zonder rondzwierende smartphones was een regelrechte verademing. En eerlijk is eerlijk: er waren momenten dat ik dacht: Zal ik het doen? Zal ik ‘m stiekem uit m’n broekzak halen en toch een stukje filmen? Maar nee, niet gedaan. Want bij binnenkomst werd de bezoeker meteen gewaarschuwd: wie het waagde zijn smartphone tevoorschijn te halen om een filmpje te schieten, kon binnen binnen no time op een enkeltje Weteringschans rekenen. Jammer van je kaartje waar je een dag daarvoor 100 euro voor had neergelegd. Zelf genoot ik oprecht van een van de beste, meest ruige en tegelijkertijd meest ontspannen concerten die ik Prince heb zien geven in de afgelopen 20 jaar.

Maar ja, dan komt het manneke toch weer met zo’n opmerkelijke hetze: 1 miljoen dollar (ruim 732 duizend euro) schadevergoeding tegen fans die illegaal gefilmde concerten via internet en Facebookpagina’s delen. Films die ook bij menig fan tussen de bootleg dvd’s staan en soms al decennia oud zijn, en sowieso rond circuleren . Tja, tja, tja… juridisch inderdaad niet helemaal zuivere boel, maar die markt van stiekeme audio- en filmopnames bestaat al sinds de vorige eeuw. En deze fans hebben ook weer niet de bedoeling om de Purple Rain-man in een zwart daglicht te zetten. Sterker nog, ze adoreren hun held om zijn muziek en delen graag het enthousiasme met wie er ook maar belangstelling voor heeft. En zijn achterban blijft toch steevast naar zijn concerten komen, want tenslotte is hij nog steeds een van ‘s werelds meest verbluffende live entertainers.

PrinceIs het Prince niet een beetje naar z’n paarse bolletje aan’t slaan? 1 miljoen dollar?! Dat is best wel even schrikken voor de gemiddelde fan, van wie ik niet verwacht dat ze allemaal in het geld zwemmen. En zo ver kan het dus volgens mij ook niet komen. Het zal dan ook vooral een statement zijn. En ook al stopt hij deze 22 fans met hun praktijken, de volgende 22 staan alweer klaar. Het zijn net van die zelfmoordcommando’s die in van die trainingskampen worden opgeleid; de ene lichting heeft zichzelf net opgeblazen of het volgende bataljon staat gereed. Klinkt flauw, maar het is echt zo en dat zou hij nu toch wel moeten weten sinds de klopjachten vanaf 2007.

Toegeven, slechte kwaliteit filmpjes zit niemand op te wachten en is ook reden tot irritatie, maar er zwerft ook ontzettend veel moois rond, waarbij menig liefhebber het kwijl langs z’n mondhoeken wegveegt en deelt uit bewondering en passie. Eerlijk gezegd weet ik nu niet direct hoe je deze digitale verspreiding kunt doorbreken. Overigens denk ik dat er in de toekomst wel een oplossing voor komt, en dat de overheid maatregelen inzet. Misschien dat er dan vooraf bij het uploaden van ongeautoriseerd beeldmateriaal allerlei toeters en bellen gaan rinkelen met fikse waarschuwingen dat de opsporingsinstanties je weten te vinden. De techniek wordt tenslotte alleen maar geavanceerder. Zeg er wat van.

Ach, de paarse man blijft zijn trekjes houden en eigenlijk heeft hij best wel een punt. Hij is, hoe je het ook went of keert, nog steeds een rasentertainer die iedere artiest finaal van het podium afveegt met zijn wervelende performances. Gelukkig  maakt zijn muziek dus een hoop goed. Weet je wat? Ik zet nog lekker een bootleg op. Small Club, die weergaloze opname van zijn optreden in het Paard van Troje uit 1988. De bootleg die zo ongeveer iedere doorgewinterde Prince-fan in zijn kast heeft staan. Genieten maar!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)