Santana-percussiemeester Armando Peraza overleden

Posted by on apr 15, 2014 | 0 comments

Armando Peraza“My greatest teacher/mentor/role model crossed over the other side tonight”, postte Carlos Santana vanmiddag op Facebook. De gitaarguru richtte zijn woorden tot een van de grootste conga- en bongospelers uit de muziekhistorie die afgelopen nacht het tijdige voor het eeuwige inruilde: Armando Peraza. Diverse muziekbronnen melden het overlijden van de Cubaanse muzikant. De oorzaak van zijn dood is nog onbekend.

Bij het grote publiek is Armando Peraza bekend als de jarenlange sidekick van Santana. Maar voordat hij bij de Méxicaanse gitarist en zijn band toetrad, had de musicus al een rijke voorgeschiedenis. Peraza was een pionier binnen de Afro-Cubaanse muziek. Daarnaast was hij een inspiratiebron voor veel latinpercussionisten.

Ritme en muziek
Armando Peraza wordt geboren op 30 mei 1924 (het jaar is onbevestigd) in het Cubaanse Havana. Vanaf zijn zevende is hij wees en leeft vervolgens op straat. Als tiener belandt Armando in de sportwereld van basketbal en boksen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van nature stroomt ritme en muziek al door zijn lichaam. Hij komt in contact met de lokale Cubaanse bandleider Alberto Ruiz die hem inlijft als drummer en danser bij de groep Conjunto Kubavana.

In 1948 verhuist Armando naar México om zijn zieke maatje en percussionist Mongo Santamaria (de componist van het wereldberoemde Afro Blue) te helpen. Samen vertrekken ze een jaar later naar New York. Daar wordt Peraza op verzoek van de legendarische saxofonist Charlie Parker gevraagd mee te doen op een album van Buddy Rich.

Cal Tjader
Na een korte terugkeer in México vestigt Armando zich begin jaren 50 in San Francisco waar hij de rest van zijn leven blijft wonen. Hij werkt samen met Dizzy Gillespie en Dave Brubeck en tourt veelvuldig met Charlie Mingus en Dexter Gordon. In 1954 neemt hij samen met vibrafonist Cal Tjader het baanbrekende album Ritmo Caliente op dat Afro-Cubaanse ritmes met jazz mengt.

Tijdens zijn samenwerking met Tjader komt Peraza in contact met de Britse pianist George Shearing. Het is deze collaboratie die een grote bijdrage levert aan de populariteit van Afro-Cubaanse muziek. Armando begint meer te schrijven en te componeren en maakt voor Shearing maar liefst 21 nummers die Peraza’s zichtbaarheid vergroten.

Afro Blue
In 1959 doet Peraza mee op de klassieker Mongo van Mongo Santamaria. Algemeen beschouwd als een van de belangrijkste Afro-Cubaanse folklore albums uit de muziekgeschiedenis. De plaat bevat de track Afro Blue die door John Coltrane uitgroeit als jazzstandard en legio muzikanten aan hun repertoire toevoegen.

Armando Peraza Carlos SantanaIn de jaren 60 speelt Armando in Cal Tjader’s band. Ook contracteert Judy Garland hem om in haar orkest te spelen tijdens The Judy Garland Show. In 1968 neemt hij zijn enige soloalbum op met de titel Wild Thing. Op deze plaat is onder meer Chick Corea te horen.

Santana
In 1972 begint een bijna twee decennia durende samenwerking met Santana die op dat moment een nieuwe fase inluidt door te gaan flirten met jazz. Het is ook voor een deel te danken aan Santana en Peraza dat het beeld van de Afro-Cubaanse percussie een torenhoog profiel krijgt. Daarnaast schrijft Armando mee aan diverse songs voor de groep. Een van de bekendste is Gitano van het album Amigos uit 1976.

18 jaar na zijn entree bij Santana stopt Armando op 66-jarige leeftijd om van zijn pensioen te genieten. Bij tijd en wijle duikt hij nog op voor een optreden tijdens festivals en geeft hij nog workshops. In 2006 doet hij tijdens het Montreux Jazz Festival drie avonden mee met Santana. Een jaar later ontvangt Peraza de Lifetime Achievement Award tijdens The Voices of Latin Rock in San Francisco.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)