Sarah Marie Young verdient het podium van North Sea Jazz

Posted by on nov 25, 2014 | 0 comments

Sarah Marie YoungVorige maand bracht de Amerikaanse zangeres Sarah Marie Young haar tweede album Little Candy Heart uit. Een plaat doordrenkt van warme soul en jazz. Ter promotie was Young in Nederland voor een serie optredens. Een daarvan vond plaats in de Bel Air Jazz Club in Den Haag waar ze haar wondermooie zangtalent ook live waarmaakte.

Foto: Eric van Nieuwland

De uit Chicago afkomstige Sarah Marie bracht voor haar bezoek stadsgenoot en pianist Stu Mindeman mee. Aanvullend kreeg ze hulp van Nederlandse bodem met bassist Vasilis Stefanopoulos en drummer Willem van der Krabben. Een feilloos musicerend quartet dat voor het eerst samenwerkte, maar de indruk wekte al maanden on the road te zijn.

Strelend
Live klonk de selectie van Little Candy Heart (uitgebracht op het Nederlandse label SnipRecords) voortreffelijk. Young’s klassiek geschoolde en broeierige gospelstem bleek live net zo dynamisch en zuiver als op plaat. Ze imponeerde met strelend lange noten en emotionele uithalen. De improvisaties van haar begeleiders gaven de toch al fraaie liedjes – een frisse kruising tussen Motown, R&B en jazz standards – nog net wat meer kleur.

Young beperkte zich niet alleen tot haar eigen werk. Zo kwamen er smeuïge covers aan bod van Stevie Wonder’s Sir Duke en Whitney Houston’s Saving All My Love For You, maar maakte ze vooral indruk met Jobim’s Chega de Gaudade en Dean Kay’s That’s Life. En getuige de Robert Johnson-klassieker Sweet Home Chicago bewees de 32-jarige zangeres haar stem met succes ook rauwer te kunnen inzetten.

Bel Air
De Bel Air Jazz Club is niets minder dan de fameuze Embassy Jazz Bar van het Haagse Worldhotel Bel Air. Voor de kenners staat deze sfeervolle club natuurlijk bekend als dé plek waar zich na afloop van het North Sea Jazz Festival – ten tijde dat het nog in Den Haag plaatsvond – tot in de vroege uurtjes legendarische jamsessies voltrokken met de grootste wereldsterren.

Met haar betoverende zangtalent en fijnzinnige liedjes is Sarah Marie Young deze heilige grond van jazzgeschiedenis meer dan waardig. Zoals Quincy Jones al over haar zei tijdens de Montreux Jazz Vocal Competiton: “This girl can sing!” En hij heeft gelijk. Eigenlijk verdient Young dan ook een van de grotere podia tijdens de aankomende jubileumeditie van het North Sea Jazz Festival.

Gezien: Sarah Marie Young in Bel Air Jazz Club in Den Haag op 23 november 2014.

Deze recensie verscheen 25 november 2014 op Maxazine en JazzZine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)