Adembenemende Al Di Meola in North Sea Jazz Club

Posted by on dec 22, 2014 | 0 comments

Al Di MeolaMet twee uitverkochte concerten in de North Sea Club sloot gitaarvirtuoos Al Di Meola vlak voor de feestdagen zijn Europese najaarstournee af. De Amerikaan interpreteerde songs van The Beatles plus oude en nieuwe stukken waarmee hij zijn fenomenale speeltechniek nog eens etaleerde.

Foto’s: Robert Veen

Di Meola’s laatste album All Your Life is een betoverende ode aan The Beatles. Volgens de 60-jarige meester dé groep die hem inspireerde gitaar te gaan spelen. In de populaire Amsterdamse jazzclub speelde hij slechts vijf nummers van die cd waaronder And I Love Her, Eleanor Rigby en Blackbird. De gitarist tilde Lennon & McCartney’s songs naar een hemels spectrum waarin de melodieën herkenbaar waren, maar de arrangementen soms neigden naar klassiek. Uiteindelijk pasten Di Meola’s bewerkingen in het beproefde worldconcept waarmee hij ook eerder het werk van Astor Piazzolla onder handen nam. Alles uitgevoerd met een fabelachtige techniek, ritme en intensiteit.

Liefdesverklaringen
Naast The Beatles eerde de muzikant zijn dit jaar overleden vriend en collega Paco de Lucía met een hartstochtelijk en opzwepend Azure. Ook verraste hij met de gloednieuwe fusion composities Stephanie’s Theme en Adore. Die nummers klonken voor zijn doen minder complex en leken op romantische liefdesverklaringen aan Al’s beeldschone verloofde die tijdens het optreden de cd-verkoop onderhield. Uiteraard sloeg de meester de klassieker Mediterranean Sundance niet over. Het huzarenstuk met de karakteristieke mix van jazz, rock, flamenco en mediterraanse invloeden die zijn werk kenmerken.

Magische dynamiek
Tijdens de twee uur durende performance werd Di Meola begeleid door een multicultureel trio bestaande uit Mario Parmisano op piano, Rhani Krija op percussie en Peter Kaszas op drums. Met name de interacties tussen Di Meola en Krija zorgden voor een magische dynamiek. Hoewel de gitarist de gehele avond akoestisch speelde, versterkte hij op spaarzame momenten het geluid met effecten die de sound afwisselend rauwer, synthetischer of ruimtelijker maakten. Zijn genadeloze snelheid en uitmuntende gevoel voor ritme, blijven nog steeds adembenemend. Het optreden in Amsterdam vormde daarop geen uitzondering.

Gezien: Al Di Meola in de North Sea Jazz Club in Amsterdam op 14 december 2014.

Dit artikel verscheen op 22 december 2014 in een verkorte versie in editienummer 229 van JazzFlits.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)