Albumrecensie: Dominic J. Marshall Trio – Spirit Speech

Posted by on mrt 28, 2014 | 0 comments

Dominic J. Marshall Trio - Spirit SpeechSpirit Speech is het derde album van pianist Dominic J. Marshall. Deze 25-jarige Schot krijgt de ene na de andere loftoejuiching van kenners en liefhebbers. En niet onterecht, want getuige zijn nieuwe cd presenteert de muzikant een ongekend hoog en artistiek spelniveau dat bol staat van diverse invloeden.

Dominic J. Marshall leert tien jaar lang klassiek piano onder toeziend oog van zijn vader. In 2010 besluit Dominic jazz te gaan studeren en volgt een master aan het conservatorium in Amsterdam. Tijdens deze periode brengt hij zijn debuut The Oneness uit. In 2012 studeert hij Cum Laude af in Leeds en bouwt met name in Europa, maar ook in de Baltische Staten en Rusland een steeds groter publiek op. Namen als Jamie Cullum en Gilles Peterson lopen weg met hem.

Konvooi
Spirit Speech is een indrukwekkend hoogstandje waarop Marshall zijn virtuositeit tentoonspreidt en een opvallend konvooi aan inspiratiebronnen en stijlen de revue laat passeren. Dominic laveert van beeldschone klassieke passages in de beste traditie van Bach naar bebop-achtige Monk en Bud Powell-structuren, en ademt indrukwekkende solo-improvisaties die doen denken aan Keith Jarrett. Ook deinst de componist er niet voor terug om op momenten een progressieve draai te geven met een urban hiphop touch.

Siroop
De pianist wordt begeleid door de Nederlandse talenten Jamie Peet (Ramón Valle, Finn Silver) op drums en Tobias Nijboer (Maartje Meijer, KØGGING) op contrabas. Met z’n drieën creëren ze voor akoestische begrippen een opvallend groots geluid zonder uit de bocht te vliegen. De muziek op het album is intelligent, romantisch, spannend en gedreven. Marshall schenkt een siroop waarin hij heden en verleden mengt tot een vertrouwde, maar tegelijkertijd frisse en smaakvolle limonade die je de hele dag door wil blijven drinken. Zonder twijfel nu al een jazzhoogtepunt in 2014. Meesterlijk!

Deze recensie verscheen 3 april 2014 op Cultuurpodium Online.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)