Albumrecensie: Euro Cinema – Funkstamatic

Posted by on mrt 16, 2014 | 0 comments

Euro Cinema - FunkstameticFunkstamatic is het tweede album van het Nederlandse soul- en funkcollectief Euro Cinema. Wie deze formatie nog niet kent en liefhebber is van rauwe soul met een stevige groove, komt ongetwijfeld aan zijn trekken met deze dynamische band.

Euro Cinema bestaat uit de vette Hammond en Rhodes partijen van Rob Schepens, de ruwe gitaarlijnen van Tim den Heijer, de right-in-your-face drums van Niels Piay en de pompende bas van Dennis Orsel. Met z’n vieren schuren ze de studio aan gort met ongepolijste funk. De ene keer herleeft James Brown’s begeleidingsband The JB’s zoals in Ducktape, met daarin soepele loopjes van gastsaxofonist Efraïm Trujillo. In One Kind Of Coffee wordt weer een groep als The Meters in herinnering gebracht.

Onze ouwe
Naast gastbijdragen van Trujillo krijgen de vier heren ook versterking van saxofoniste Susanne Alt in een weergaloze bewerking van het thema van de Duitse krimiserie Der Alte (Onze ouwe) waarin de inspecteur een regelrechte hippe verjongingskuur ondergaat. Het ultra catchy The French Confusion, eveneens met Alt en met New Cool Collective-percussionist Jos de Haas, had net zo goed op het nieuwe album van Maceo Parker kunnen staan met z’n opzwepende funkgehalte.

Slechts een enkele keer neemt Euro Cinema terug zoals in het meeslepende Lay It Down. Hierin is een gastrol weggelegd voor singer-songwriter Sanne Monster die met haar indringende soulvolle vocalen het nummer extra cachet meegeeft. Prijstrekker op het album is de instrumentale titeltrack die door de aanstekelijke gitaarriff al na een keer beluisteren niet meer uit je hoofd is weg te slaan. 

Razende TGV-rit
Met Funkstamatic neemt Euro Cinema je mee tijdens een razende TGV-rit vol met smerige en robuuste soul-funk. Getuige de energie die van de cd afspat, kan het haast niet anders of dit gezelschap is ook live een feest van jewelste. Festivals die nog een dampende act voor hun programma zoeken, hoeven niet verder te speuren: Euro Cinema is dé ideale publiekstrekker!

Deze recensie verscheen 16 maart 2014 op Good Dayz. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)