Albumrecensie: Florian Hoefner – Coldwater Stories

Posted by on okt 31, 2017 | 0 comments

Florian Hoefner - Coldwater StoriesDrie jaar geleden verruilde de Duitse jazzpianist en componist Florian Hoefner het bruisende stadsleven van New York voor de Canadese vissersstad St. John´s in Newfoundland. De impact van die stap vertaalde Hoefner op schitterende wijze op zijn nieuwe album Coldwater Stories.

Hoewel dit Hoefners vierde cd is, debuteert hij als solopianist. Om zich zo comfortabel mogelijk te voelen koos hij voor de opnames de Sendesaal in het Duitse Bremen. Voor Hoefner bekend terrein omdat hij hier al meerdere keren optrad. Niet alleen biedt deze concertzaal een grandioze akoestiek, ook staat er een Steinway D Concert Grand vleugel die uitblinkt door een helder warm geluid. In deze voor Hoefner ideale setting nam hij in 2 dagen tijd Coldwater Stories op. Tijdens de opnames gaf hij ook een live performance waarvan 4 tracks terugkeren op het album.

Het avontuur zonder band leidt tot een flow waarin Hoefner uit zijn comfort zone stapt en zichzelf overgeeft aan het moment. In 10 prachtige stukken neemt hij je mee op een fascinerende reis waarin serene kalmte en opwindende toonzetting, soms in een kwinkslag, worden afgewisseld op het snijvlak waar compositie en improvisatie samenkomen. Net als op zijn voorgaande platen levert Hoefner geraffineerde songstructuren en kippenvel opwekkende melodieën die jazz georiënteerd zijn, maar een flink invloed bevatten uit de klassieke hoek.

Wist Hoefner op zijn voorgaande albums zo goed het grote stadsgevoel te visualiseren, op Coldwater Stories doet hij hetzelfde met het maritieme landschap van zijn nieuwe woonomgeving. De 10 composities zijn eigenlijk afzonderlijke eilanden, omgeven door een zee van ruimte die Hoefner opvult met fantastische improvisaties. Bovendien heeft de pianist geen band nodig, hij kan het met gemak alleen af. Opnieuw een ijzersterk en geïnspireerd werkstuk van deze opvallende muzikant die hiermee een grandioze ode brengt aan zijn nieuwe thuis.       

Label­: Origin Records  

Deze recensie verscheen 31 oktober 2017 op Maxazine en Jazzzine.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)