Albumrecensie: Florian Hoefner Group – Falling Up

Posted by on sep 13, 2013 | 0 comments

Florian Hoefner Group - Falling UpFalling Up is de tweede cd van de New Yorkse Florian Hoefner Group. Een album dat weliswaar in de categorie jazz valt, maar te kort door de bocht gaat om het alleen maar in dat hokje vast te pinnen. De muziek bevat namelijk tussen de traditionele jazzpatronen ook ruimte voor invloeden uit andere hoeken.

De opvolger van het debuut Songs Without Words uit 2012, dat jubelende kritieken ontving in magazines als All About Jazz en Jazz Weekly, bevat zeven eigen composities en twee covers: The Beatles’ Eleanor Rigby en een indrukwekkende bewerking van de traditionele folksong Black Is The Color.

Balans
De composities en arrangementen van frontman en pianist Florian Hoefner op Falling Up bewandelen niet de geëigende paden, maar vormen een interessante balans tussen complexe songstructuren en een benijdenswaardig gevoel voor schitterende emotionele melodieën, waarin de invloed van pop en klassiek op subtiele wijze doorsijpelt. Tekenende voorbeelden zijn het spirituele Eleven, het ruwere Stoney Lake en het stadsklinkende titelstuk waarin je na het sluiten van je ogen de bruizende Big Apple voorbij ziet razen.

Staat van dienst
De muzikanten in dit internationale kwartet hebben individueel een behoorlijke staat van dienst. De van oorsprong Duitse Hoefner studeerde aan de Manhattan School of Music, werkte samen met gitarist Kurt Rosenwinkel en won twee keer de ASCAP Young Jazz Composer Award.

De Canadese tenor- en sopraansaxofonist Mike Ruby maakt deel uit van de popband St. Lucia en werkt samen met de Amerikaanse drummer Ari Hoenig. De Australische bassist Sam Anning is in het bezit van de Bell Award voor Young Musician of the Year en trad op met onder andere pianist Kenny Werner. De Oostenrijkse Peter Kronreif is een veelgevraagd drummer die te horen is op meer dan 30 cd’s.

Geraffineerd
Falling Up heeft een geraffineerde, modern klinkende sound. Dat maakt dit album aantrekkelijk voor een bredere groep muziekliefhebbers dan alleen traditionele jazzfanaten. Een boeiende release die op 17 september verschijnt.

Deze recensie verscheen op 12 september op Cultuurpodium Online.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)