Albumrecensie: Gretchen Parlato – Live In NYC

Posted by on nov 29, 2013 | 0 comments

Gretchen Parlato - Live in NYCMet de succesvolle voorgaande albums In A Dream en The Lost And Found vestigde zangeres Gretchen Parlato haar naam de afgelopen vier jaar aan het front van een nieuwe lichting jazzvocalisten. De ijzersterke nieuwe cd plus dvd Live In NYC benadrukt nog eens haar kwaliteit.

Gretchen heeft iets aandoenlijks en fascinerends: de Californische jazzzangeres komt met haar stemgeluid veel jonger over dan haar 37 lentes. Het doet soms zelfs jeugdig aan. Maar in die melodische jonge vocalen zit ook een flinke lading sensualiteit en romantiek. Parlato klinkt puur en authentiek. En nog sterker dan op haar studioalbums is dat voelbaar op Live In NYC.

Eigen wereld
Er is iets bijzonders aan de hand met deze live opname: de indruk heerst dat de zangeres en haar muzikanten ieder een eigen concert geven op hetzelfde moment in dezelfde ruimte. Parlato lijkt soms los te staan van de begeleiding. Ze zit in haar eigen wereld. En omdat haar zangvoordracht zo intens is, heb je als luisteraar de neiging te verdwalen in haar pluchezachte stem.

Maar toch hoor je de muzikale begeleiding in de nabije verte. Sterker nog: die vloeit weldegelijk mee langs de vocalen en scats van Gretchen. Met name het zwevende spel van pianist Taylor Eigsti is een streling voor je evenwichtsorgaan. Conclusie is dan ook: het klopt toch. En dat maakt dit album een bijzondere luisterervaring die bewondering afdwingt.

Herbie Hancock
Live In NYC werd opgenomen in de Rockwood Music Hall in New York op 5 en 6 december 2012. Het album bevat negen tracks die ook op In A Dream en The Lost And Found zijn terug te vinden. Een hoogtepunt is Herbie Hancock’s Butterfly. Parlato’s arrangement met mooie speelse scats en lyrics van Hancock’s overleden zus Jean blazen deze compositie nieuw leven in. Ook Lauryn Hill’s All That I Can Say en Simply Red’s Holding Back The Years krijgen door haar aanpak een nieuw gezicht.

Ware sensatie
Live In NYC kent geen zwakke momenten. Als je nog niet thuis bent met Gretchen Parlato, dan is dit betoverende album de ideale introductie. Ook als je wel bekend bent met haar werk, dan is deze cd en bonus dvd verplichte kost. Parlato is als live performer de ware sensatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)