Albumrecensie: Reveller – Cold Engine Start

Posted by on mrt 30, 2014 | 0 comments

Reveller - Cold Engine StartMet de band Reveller heeft Nederland er een pop-rockgroep bij om van te watertanden. Hun debuut Cold Engine Start druipt van de internationale allure met opwindende songs die niet onderdoen voor het werk van grote namen als Snow Patrol, The Editors of David Bowie.

Reveller is het geesteskind van zanger Sven Sterk en gitarist Ramon de Wilde. Met sterk materiaal in handen besluit het duo grof geschut te gebruiken door singer-songwriter, producer en multi-instrumentalist Ken Stringfellow in te schakelen. Deze Amerikaan is onder meer bekend van The Posies en R.E.M.  Zijn productie op Reveller’s debuut tilt de songs naar topniveau.

Herkenning
Cold Engine Start bevat een batterij aan invloeden die een feest der herkenning vormen.  Zo roept de titeltrack een kruising op tussen Crash Test Dummies en David Bowie in zijn Berlijnse periode; marcheren The Editors door in This Armor; ontmoeten Tom Petty en  Coldplay elkaar tijdens Seeking Up The Danger; lijkt Hard Times met zijn smaakvolle harmonieën op een ode aan Snow Patrol en kijkt David Gray om het hoekje in Play.

Identiteit
Hoeveel referenties ook hoorbaar zijn, Reveller ademt een eigen identiteit. Sven Sterk imponeert met een bijzonder doordringend stemgeluid en Ramon de Wilde verleidt met afwisselend ronkende en kristalheldere gitaarpartijen. Fraai is ook de bijdrage van de Amerikaanse zangeres Dayna Kurtz die met haar hese achtergrondvocalen in onder andere AMMO en Absolute Zero extra cachet toevoegt.

Beklijven
De combinatie van de twee bandoprichters levert een spannende magie op in tien stuwende nummers. Knap gecomponeerd met elektrische en akoestische lagen, en aantrekkelijke melodieën waarvan het gros onmiddellijk beklijft. Cold Engine Start is van begin tot eind een grandioze trip met een hoog internationale potentieel. Nederland heeft een nieuw muzikaal exportproduct om mee voor de dag te komen. Klasse!

Deze recensie verscheen 31 maart op Good Dayz.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)