Albumrecensie: Ronald Snijders – The Nelson & Djosa Sessions

Posted by on aug 23, 2016 | 0 comments

Ronald Snijders - The Nelson & Djosa SessionsDit jaar bereikte de Surinaamse fluitist, componist en bandleider Ronald Snijders de pensioengerechtigde leeftijd. Van rust nemen is echter geen sprake. Een van de belangrijkste fluitisten die Nederland rijk is, staat in de studio en op de podia nog steeds zijn mannetje. Eind 2013 bracht Snijders nog een box met 20 cd’s uit met daarop 382 onuitgebrachte liedjes. Afgelopen zomer gaf de meester een memorabel concert op het North Sea Jazz Festival. Daar trok Snijders alle registers open in een swingende performance met invloeden uit Suriname, Afrika, Brazilië, jazz, soul en funk. Ook zijn nieuwste album The Nelson & Djosa Sessions heeft net zo’n kosmopolitisch karakter.

De Rotterdamse producers Nelson & Djosa zijn grote bewonderaars van de fluitist en willen een nieuw publiek laten kennismaken met het fenomeen Snijders. De basis voor deze plaat vormt een selectie van tracks op Snijders’ eerste vijf albums, tegenwoordig ware collectors items. Het duo hijst de oude nummers in een nieuw jasje met een dikke voering van jazz en soul. Nelson & Djosa staan bekend om hun passie voor zeventiger jaren jazz-funk en analoge opnametechnieken. Eerder produceerden ze platen voor Giovanca, Ntjam Rosie en Karsu. Hun aanpak roept de sfeer op van succesalbums van bijvoorbeeld Lonnie Liston Smith, Donald Byrd en Azymuth.

Romige productie
De samenwerking met Snijders pakt fantastisch uit. Kaseko, bossanova, soul, jazz en funk vloeien moeiteloos in elkaar over op deze romige productie die van begin tot eind warmbloedig en ritmisch klinkt. Snijders’ spel is net zo fraai en uitdagend als je van hem gewend bent. Daarnaast wordt een leger aan internationale gasten het veld ingestuurd zoals Ed Motta, Azymuth en Avishai Cohen. Fraai is de Snijders classic Mali Funk met de Malinese n’goni speler Bassekou Kouyaté, het zinderende Meet The World waarop harpspeler Edmar Castaneda een schitterende bijdrage levert en het aanstekelijke Funky Flute met Orlando Julius & The Heliocentrics.

Gouden combinatie
The Nelson & Djosa Sessions is een knappe authentieke productie vol warmte en liefde voor muziek, waarop grenzen vervagen en alles toch weer zo logisch klinkt. De atmosfeer is puur en spontaan. Het team Ronald Snijders en Nelson & Djosa bevat dezelfde magische wisselwerking als de collaboratie tussen de legendarische trompettist Donald Byrd en productiepioniers The Mizell Brothers in de jaren 70. Een gouden combinatie op een van de smaakvolste albums van dit jaar.

Label: V2 Records

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)