Albumrecensie: Ruth Koleva – Ruth

Posted by on mrt 14, 2014 | 0 comments

Ruth KolevaDe eerste soulparel van 2014 is binnen en bevat een Oost-Europees randje, want de maakster is de Bulgaarse Ruth Koleva. Een intrigerende zangeres bij wie het talent er vanaf druipt en die zich omringt door een keur aan Nederlandse en Britse sessiemuzikanten uit de soul- en jazzscene. Met een warme optimistische sfeer is de plaat van Koleva ideaal om de lente mee te beginnen.   

De opener What Am I Supposed To? zet de toon van het elf nummers tellende album. Koleva verleidt met een intiem, zwoel, gekarameliseerd timbre dat regelmatig gepaard gaat met hypnotiserende achtergrondvocalen die leiden tot sexy harmonieën. Warmbloedige Rhodes en spacy synths wandelen verliefd naast elkaar, in hun kielzog gevolgd door nieuwsgierige jazzy gitaarloopjes. Afwisselende, maar overwegend mellow grooves op bas en drums bepalen het tempo in het kleurrijke tafereel.

Loungy
Dit tweede album van Ruth Koleva roept invloeden op van onder anderen Jill Scott, Erykah Badu en Amp Fiddler. Loungy nu-soul/jazz voert de hoofdtoon op deze fantastische cd waaraan een stoet bekende muzikanten uit de vaderlandse en buitenlandse muziekscene meewerkt. Zo leent Richard Spaven (José James en Flying Lotus) zijn diensten achter de drumkit; Vincent Helbers (Seravince, Flowriders) weekt zijn vingers op de toetsen en Rory Ronde (Wouter Hamel), Bas van der Wal (LeslieNielsen, Sabrina Starke) en Remi Lauw (Secret Rendezvous) wisselen elkaar af op gitaar.

Pink Oculus
Gastbijdragen zijn er onder meer van rising star Pink Oculus op het dromerige Falling Back en vocalist Stamina MC op het door drum & bass gestuwde Gone. Het veelzijdige duo Nelson & Djosa (Giovanca en Karsu) levert smaakvolle compositorische en muzikale bijdragen in onder andere Freak and Fly en Dizzy Love Affair. De in Amsterdam wonende Koleva nam haar album op in de bekende hoofdstedelijke Flowriders Studio en werd geproduceerd door Seravince. In haar geboorteland Bulgarije is de zangeres al een erkend talent en grote namen als Mark Ronson, Frank McComb en Richard Bona steken hun lof niet onder stoelen of banken. Met dit klasse album schiet Ruth Koleva midden in de roos en kan ze een nieuw publiek tot ver over de grenzen aan boren.

Deze recensie verscheen 14 maart 2014 op Good Dayz.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)