Albumrecensie: Sarah Marie Young – Little Candy Heart

Posted by on okt 15, 2014 | 0 comments

Sarah Marie Young - Little Candy Heart“This girl can sing!” Dat zijn de woorden van producer Quincy Jones over Sarah Marie Young. Getuige het tweede album Little Candy Heart is het statement van de befaamde producer niet even uit de lucht gegrepen. En niet alleen is Young gezegend met een betoverend mooie stem, haar zelfgeschreven songs zijn stuk voor stuk pareltjes van een ontzagwekkend hoog niveau.

Sarah Marie Young (Indianapolis, 1982) komt uit een muzikaal gezin. Ze leert zichzelf piano spelen, studeert klassieke zang en zingt daarnaast gospel. Twee jaar na aanvang van haar universitaire opleiding klassiek verhuist Sarah naar Chicago en raakt geïnspireerd door jazz. Ze behaalt daar in 2008 haar bachelor Vocal Jazz, bereikt in 2010 de halve finale van de prestigieuze Thelonious Monk Jazz Competition en wint later de Montreux Jazz Voice Competition. In de studio en op het podium werkt de zangeres samen met grote namen als Earth, Wind & Fire, Buddy Guy en Yellowjackets.

Ultra-catchy
Little Candy Heart is de opvolger van Young’s uitstekende in eigen beheer uitgebrachte debuut Too Many Februaries uit 2013. Thematisch leunen de teksten op de mooie en minder gelukkige momenten in de liefde, terwijl de muziek dobbert op een meer van dromerige soul, R&B, pop en jazz. Wat meteen opvalt zijn de ultra-catchy melodieën van de elf songs die stuk voor stuk razend knap in elkaar zitten en al beklijven na enkele luisterbeurten.

Nummers als Can’t Stop, Black And White, Lo And Behold en Work It Out doen denken aan het beste  werk van Stevie Wonder in zijn jaren 60 Motown-periode. Heerlijk zijn de droog groovende ritmes, de warme Rhodes partijen en de subtiele gitaarlijnen, die zijn ingespeeld door sessiemuzikanten van onder meer Gloria Estefan en Regina Carter. Spannend zijn ook de hoogstandjes in de titeltrack en What’s That Love.

Dynamisch en flexibel
Young’s stem is een dynamisch, flexibel en loepzuiver instrument dat in een kwinkslag een paar octaven de lucht inschiet en haar klassieke roots en gospel ervaring verraadt. Maar bovenal betovert ze je met de intieme, broeierige warmte die haar stem uitstraalt. Dat in combinatie met de organische muziek, zorgt Sarah voor een puur, eerlijk en fris klinkend geluid. Met Little Candy Heart levert Sarah Marie Young dan ook voor een van de betere soulreleases van 2014 af.

Bijzonder is dat Young’s album uitkomt op het Nederlandse label SnipRecords dat zich specialiseert in hoge resolutie downloads. De producties komen niet meer uit op cd, maar kunnen in drie verschillende digitale formats – waaronder studiokwaliteit – worden gedownload. SnipRecords is daarmee het eerste muzieklabel in Nederland dat zich exclusief richt op de digitale markt.

Deze recensie verscheen 15 oktober op Maxazine en 16 oktober op Jazzine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)