Albumrecensie: The New Conrad Miller Trio – Sounding Silence

Posted by on feb 28, 2018 | 0 comments

The New Conrad Miller Trio - Sounding SilenceSounding Silence is het debuut van The New Conrad Miller Trio. Dit door pianist en componist Coen Molenaar opgerichte jazzgezelschap levert met deze cd een opvallende introductie af. Molenaar tourt al jaren met meestergitarist Jan Akkerman en timmert succesvol aan de weg met zijn jazzfunk groep Tristan. Bassist David de Marez Oyens werkte samen met een pluimage van artiesten zoals Michel Petrucciani, Margriet Eshuis en Denise Jannah. Het derde lid, Enrique Firpi, is een veelzijdige drummer die speelde met onder meer Deborah Carter, Lilian Vieira en Izaline Calister. Gezamenlijk vormen deze drie muzikanten een verrassend trio.

Die verrassing zit ‘m in een soort van tegenstrijdigheid tussen de musici. Vanaf de aftastende sfeer in de melodieuze openingstrack Blue Turtle lijkt het wel alsof de drie spelers ieder een eigen afslag nemen, terwijl ze qua swing en timing toch op dezelfde golflengte blijven. En dat fascineert. De groep beperkt zich niet tot één genre. Het trio voert de luisteraar mee door twaalf composities met een open karakter waarin heden en verleden samenkomen in een kleurrijk palet van stijlen en ritmes. Dat levert maximaal effect op. Zuid-Amerikaanse ritmepatronen en harmonieën vloeien over in traditionele jazz, maar ook soul en blues duiken op. Het resultaat is lyrisch en vol schoonheid. De muzikanten klinken virtuoos, maar schitteren vooral door de emotie in hun spel en dat is een streling voor het oor. Sounding Silence is niet alleen een van de fijnste debuutalbums zo vroeg in het nieuwe jaar, The New Conrad Miller Trio is ook zonder twijfel een van de beste en avontuurlijkste Nederlandse jazzformaties van de afgelopen tijd.

Label: Mochermusic

Deze recensie verscheen 3 maart 2018 op Jazzzine en 4 maart 2018 op Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)