All-girl rockband Luminize: “Wij spelen pop met ballen”

Posted by on jun 24, 2015 | 0 comments

Luminize 1Op zondag 28 juni vindt het jaarlijkse Parkpop festival in Den Haag weer plaats. Het grootste gratis muziekevenement van West-Europa. Een van de opvallendste en veelbelovende acts is Luminize die het spits afbijt in het Zuiderpark. Een Kroatische all-girl rockband waar de energie van af spat en die er een sterke band op nahoudt met de Nederlandse residentiestad. Vorige maand gooide de groep al hoge ogen op het Haagse Bevrijdingsfestival.

Foto’s: Jan de Bloois

Gitariste Matilda, zangeres Marcela, bassiste Tea en drumster Irena begonnen 13 jaar geleden als tieners classic rocksongs te coveren van bands als AC/DC, Guns ’n Roses en The Rolling Stones. Het viertal bouwde gestaag aan een succesvolle live reputatie met optredens in clubs en op festivals, in eigen land en buurlanden. Maar de dames hadden meer noten op hun zang. Tijdens een interview in het Scheveningse Kurhaus vertelt Matilda: “Doordat we andermans liedjes speelden, merkten we gaandeweg dat we onze eigen liedjes wilden maken. We wilden een internationaal geluid en Engelstalig zingen, zoals de bands die we coverden. Maar in Kroatië bleek het moeilijk een producer te vinden die begreep wat voor geluid we zochten. Daar zit je toch veel meer in de Balkan-rock. En die sound en productie verschillen enorm. Toen werd duidelijk dat we over de grens van Kroatië moesten zoeken.”

Den Haag
Bij toeval komen de leden van Luminize tijdens een optreden op het Kroatische eiland Krk in contact met een Nederlandse bezoeker die onder de indruk is en zijn muzikale netwerk in Den Haag aanboort. Via dit netwerk maakt Luminize kennis met producer Holger Schwedt (Di-rect en BLØF) die razend enthousiast is. Hij besluit hen onder zijn hoede te nemen bij zijn bedrijf Stargate Music. Om zich volledig te committeren, verhuizen de dames vervolgens naar Den Haag waar ze nu anderhalf jaar wonen. Over de rockstad van Nederland vertelt Marcela: “Den Haag is de perfecte plaats voor ons. Je voelt de muziek en de geschiedenis. We speelden op plekken als De Paap, Musicon en De Pater. Podia waar Anouk, Kane en Di-rect zijn begonnen. Dat geeft zo’n goed gevoel en motivatie. Leuk detail is ook dat wij Luminize 4in ons eerste appartement naast Di-rect bassist Bas van Wageningen woonden. Daarnaast zit ons boekingskantoor in Den Haag en ook woont onze manager daar. Op meerdere manieren is Den Haag dus ontzettend belangrijk voor ons.”

Fris
Luminize bracht inmiddels twee singles uit: Get It Back en Kill It With Love. Een stevige rocksound, maar ook een randje pop wat het geheel flinke commerciële potentie geeft. Tea: “Wij spelen pop met ballen. We blijven trouw aan onze rockroots, maar tegelijkertijd verrijken we het met een frisse popsound. Je hoort duidelijk dat het niet pure rock is. Wij hebben een veel moderner geluid. Irena voegt toe dat ze ook graag willen samenwerken met andere muzikanten: “We zouden het te gek vinden om samen te spelen met bijvoorbeeld een dj, rockband of popzanger. We willen ons niet beperken. Uiteraard willen we wel onze Luminize sound behouden. Ook zouden we het te gek vinden om voor een band als Kensington te openen. Wat ons betreft de perfecte combinatie. We zijn grote fans van hen!”

Familie
Weliswaar zijn er in de muziekwereld meidengroepen actief, maar slechts zelden breken zij in het buitenland door en dan is het succes vaak van beperkte duur. Luminize wil er alles aan doen om de wereld te bewijzen dat het wel mogelijk is om als all-girl rockband internationaal succesvol te worden. “De reden dat wij het gaan redden, is omdat we alles samen doen”, reageert Matilda. “En dat is bijzonder, want vier vrouwen in één ruimte kan behoorlijk gecompliceerd zijn, in tegenstelling tot vier jongens. Die kunnen nog steeds functioneren, ook als ze onenigheid hebben. Bij vrouwen ligt dat gecompliceerder. Maar wij doen echt alles samen: wonen, reizen, winkelen, eten, slapen, noem maar op. En dat is ook de kracht van onze jarenlange vriendschap. Het is niet alleen werk, we zijn eigenlijk een familie en dat houdt ons bij elkaar. Dat voel je ook als je ons op het podium ziet.” Tea vult aan dat Luminize ook meer te bieden heeft: “Wij zijn geen Spice Girls, om Luminize 3maar een voorbeeld te noemen. Wij kunnen daadwerkelijk spelen. En weet je? Als je je ogen dicht doet, is het net of je naar een boyband luistert. We spelen als jongens.”

Luminized
Hoewel Luminize al op meerdere festivals heeft gestaan, betekent het veel voor de band dat ze op Parkpop mogen spelen. Matilda: “Parkpop is ontzettend bijzonder voor ons. De eerste twee festivals waar we als bezoeker naartoe gingen, nadat we in Den Haag kwamen wonen, waren het Bevrijdingsfestival en Parkpop. We zijn razend trots op onze manager en boeker om ons in zo’n korte tijd al op Parkpop te krijgen. Overigens was het plan aanvankelijk om de avond ervoor op Night At The Park te spelen, totdat onze boeker belde met de mededeling dat we er niet zouden staan. Dat was een enorme teleurstelling, totdat hij direct erna vertelde dat we de volgende dag op Parkpop zelf zouden staan. We sprongen een gat in de lucht en hebben er ontzettend veel zin in. Get ready to be Luminized!”

Dit interview verscheen 21 juni op Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)