Concertrecensie: Night Of The Proms 2013

Posted by on nov 23, 2013 | 2 comments

Gloria EstefanEen niet uitverkocht Ahoy in Rotterdam was dit jaar weer de locatie voor de feestelijke openingsavond van het muziekevenement Night Of The Proms. De 23ste editie had een sterke line-up met optredens van onder meer Hiromi, Wyclef Jean en hoofdgast Gloria Estefan.

Foto’s: Ronald Rijntjes

Het recept is bekend: pop en klassiek uit recente en vervlogen tijden ontmoeten elkaar tijdens een drie uur durend muzikaal spektakel. De presentatie dit jaar is voor het eerst in handen van entertainer en regisseur Joris Linssen (bekend van de tv-programma’s Hello Goodbye en Taxi) die daarmee het stokje overneemt van oudgediende Carl Huybrechts.

Met de tijd mee
Een tweede verandering die aangeeft dat Night of The Proms met haar tijd meegaat, is de vervanging van het Promslampje dat de bezoeker altijd bij binnenkomst meekrijgt. In plaats daarvan is er nu een heuse Light Of The Proms-app die de smartphoneschermen alle kleuren van de regenboog geeft tijdens het meezwieren. Jammer alleen dat het effect nihil is, omdat weinig bezoekers de app hebben gedownload.

HiromiHet muzikale schouwspel is ook dit jaar weer in handen van Il Novecento en het speciale Night Of The Proms koor Fine Fleur onder leiding van Robert Groslot. Er komen diverse klassieke stukken voorbij van meesters als Schubert, Strauss en Verdi. De eerste gast die zich in het geheel mengt is de meesterlijke en vingervlugge pianiste Hiromi. Met een fabelachtige snelheid en techniek raast de Japanse over de pianotoetsen. De muziek vormt een eigenzinnige crossover van klassiek en jazz met hier en daar humoristische swingmelodieën. Ze maakt grote indruk met de composities Rhapsody Blues en I Got Rhythm van Gershwin.

Vintage discosound
Van eigen bodem treedt zanger Waylon aan. De soulvolle muzikant lijkt als maar te groeien met zijn performances. Tijdens Night Of The Proms is de aanvulling van een orkest een welkome toevoeging op de toch al aanstekelijke songs van de man. De hit Wicked Way krijgt opeens een vintage discosound waarmee hij makkelijk opnieuw naar de hoogste regionen van de hitparade kan.

Amy MacDonald is niet alleen een charmante verschijning, met haar grappige Schotse accent val je als een blok voor de bescheiden singer-songwriter. Ze draagt vier liedjes voor waaronder de aanstekelijk meedeinende hit This Is The Life waarmee ze in Europa doorbrak en een ingetogen cover van Bruce Springsteen’s Dancing In The Dark die het origineel in de schaduw dreigt te laten verdwijnen.

Anthem
Natuurlijk ontbreekt John Miles ook dit jaar niet. Hij start op het middenpodium met een half geslaagde cover van Feeling Good. Uiteindelijk is het toch altijd zijn Night Of The Proms anthem Music dat tijdens de ieder jaar weer strelende lichtshow overtuigt, ook al speelt hij het voor de 500ste keer.

Wyclef JeanRond rapper en producer Wyclef Jean is het de afgelopen jaren rustig, hoewel hij achter de schermen gewoon actief is en ook her en der op de podia verschijnt. Vanaf zijn opkomst tijdens Night Of The Proms heeft hij het publiek meteen op zijn hand en rijgt de veelzijdige Haïtiaans-Amerikaanse muzikant de ene hit na de andere aan elkaar waaronder The Fugees’ Killing Me Softly, Guantanamera, Hips Don’t Lie en Bob Marley’s No Woman No Cry. De politiek begane Wyclef blijkt nog steeds een begenadigd performer zonder zwakke momenten.

Ongemakkelijk
Wie wel deels aan kracht heeft ingeboet, is de wereldberoemde latindiva Gloria Estefan. Vijf jaar naar haar laatste optreden in Nederland laat de 56-jarige zangeres een ongemakkelijk gevoel achter. De opzwepende hits Rhythm Is Gonna Get You, Mi Tierra, Conga, alsmede de ballad Don’t Wanna Loose You Now roepen weliswaar nostalgie op, Gloria’s zang klinkt afgeknepen en ook haar verschijning is wat statisch. Dan komt de in een gala mantelpakje gehesen vocaliste beter tot haar recht in de zoetgevooisde jazzstandards What A Wonderful World en Smile van haar nieuwe album The Standards die juist met orkest haar vocale beperkingen verdoezelen.

Afgezien van deze kanttekeningen is Estefan nog altijd een sympathieke performer die interactie zoekt met het publiek niet uit de weg gaat. Daarnaast blijven haar liedjes blijven een feest der herkenning. Ze sluit daarmee een vermakelijke en geslaagde editie van The Night Of The Proms af.

Polen en Amerika
Night Of The Proms reist naast Nederland ook door diverse andere landen als België, Duitsland, Luxemburg en Zweden. Volgens presentator Linssen komen ook Polen en Amerika aan de beurt. Het symfonische muziekevenement begon in 1985 in het Sportpaleis in Antwerpen en beleefde zijn eerste try-out in Apeldoorn in 1990. Een jaar later werd Ahoy de vaste stek.

Gezien: Night Of The Proms in Ahoy, Rotterdam op 22 november 2013.

2 Comments

  1. Amy MacDonald is Schots!

    • Wat ontzettend slordig van me! Dank voor de scherpe opmerking. Ik heb het meteen aangepast.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)