David Sanborn in topvorm met nieuw jazzkwintet in New York

Posted by on jan 16, 2018 | 0 comments

David SanbornDe Amerikaanse alt-saxofonist David Sanborn draait al ruim 40 jaar mee in de muziekwereld. De inmiddels 72-jarige muzikant staat bekend om een aantrekkelijke fusie van jazz, pop en R&B invloeden. Zijn eerste album Taking Off kwam uit in 1975 en sindsdien won hij 6 Grammy Awards, 8 gouden platen en 1 platina plaat. Sanborn werkte met ontelbaar veel groten uit de jazz en popwereld zoals Marcus Miller, Stevie Wonder, David Bowie en Billy Joel. Ook in Nederland is hij een graag geziene gast op het North Sea Jazz Festival.

Dit jaar verschijnt Sanborns 26ste album. Als onderdeel van de jaarlijkse Association of Performing Arts Professionals (APAP) in New York gaf Sanborn twee showcases in B.B. King Blues Club & Grill waar hij een voorproefje gaf. Jazzzine woonde de eerste set bij en zag een Sanborn in topvorm met een semi-akoestisch jazzkwintet om van te watertanden. Daarin kreeg trombonist Wycliffe Gordon veel ruimte voor zijn swingende solo’s en grappende geluiden met behulp van een demper op zijn instrument. Ook Pat Metheny bassist Ben Williams klonk virtuoos en vormde de perfecte partner voor meesterdrummer Billy Kilson die verbluffend slagwerk afleverde. Toetsenist Andy Ezrin speelde smaakvol toetsenwerk op piano en keyboards.

Sanborn zelf klonk geïnspireerd en bewees nergens aan kracht te hebben ingeboet. Zijn herkenbare toon is nog steeds rijk aan passie en de melodieën glinsteren van emotie. Maar net zo overtuigend blaast hij zich messcherp door een funky groove heen. De saxofonist presenteerde een hoop covers in spetterende arrangementen, zoals Tumbleweed en Half Moon Lane van Michael Brecker, Maputo van Marcus Miller en D’Angelo’s  Spanish Joint dat een ware latin vibe meekreeg. Meeslepend was ook Sanborns oudere ballad Sofia van het album Closer uit 2005. Met zijn fantastische nieuwe band en een uitstekende keuze van composities bewees Sanborn in 75 minuten wederom zijn topniveau. Het lijdt dan ook geen twijfel dat deze Amerikaanse jazzgrootheid weer een bezoek aan het North Sea Jazz Festival zal brengen.

Foto: Eric van Nieuwland

Gezien: David Sanborn in B.B. King Blues Club & Grill op 12 januari 2018

Deze recensie verscheen 16 januari 2018 op Jazzzine en Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)