Interview Rass Motivated: “De wereld is net Hollywood: je moet weten welke rol je hebt en die zo goed mogelijk spelen.”

Posted by on mrt 23, 2013 | 0 comments

Rass Motivated

Rotterdam wordt op muzikaal gebied vooral geassocieerd met soul en jazz. Hier wonen en werken onder andere Sabrina Starke, Kim Hoorweg, Ntjam Rosie en Re-Freshed Orchestra. Maar er is meer: er is ook reggae! En deze stroming heeft een aanstekelijke vertegenwoordiger in de persoon van Rass Motivated. Dit jonge talent werkt hard om zijn muzikale toekomst vorm te geven. Vooral sinds zijn overwinning bij de Music Matters Award in 2011 gaat het goed. Tijdens een interview in restaurant Vapiano in Rotterdam praat Rass dankbaar over zijn carrière, zijn sensitiviteit voor de mens, Music Matters, Tasha’s World en zijn komende album.      

Rass (Revolutionary African Street Specialist) Motivated wordt 21 jaar geleden geboren als Sherandell Maynard in het plaatsje Rheden, vlakbij Arnhem. Als kind van Surinaamse ouders krijgt hij een hoop muziek mee: zijn vader is reggaemuzikant, terwijl zijn moeder veel naar authentieke soul luistert. Op school treedt Rass graag op, wat rond zijn twaalfde tot een beslissing leidt: “Ik zei tegen mezelf: ik wil niet een artiest worden, ik zal een artiest worden! Ik nam met een vriend Nederlandse rap liedjes op. Er zat geen boodschap in, zolang het maar rijmde en genoeg luisteraars opleverde. Echter, ik raakte radeloos en gedemotiveerd toen ik al mijn opnames kwijtraakte. Ik voelde me zo rot dat ik besloot te stoppen met zingen. Totdat mijn broer vroeg: waarom stop je? Je hebt toch nog steeds het talent! En hij had gelijk. Ik moest me positiever opstellen. Ik begon in die tijd actief naar reggae te luisteren en raakte geboeid door Rastafari. Het gaf me kracht en verrijkte mijn kennis. Vanaf dat moment wilde ik liedjes met een positieve boodschap maken.”

Kalibwoy
In 2009 raakt Rass geïnspireerd als hij in Suriname op vakantie is. Hij schrijft Engelse reggae liedjes waar hij enthousiaste reacties op krijgt. Een jaar later ontmoet hij de reggae/dancehall sensatie Kalibwoy die positief op zijn songs reageert en hem vervolgens vraagt voor achtergrondzang in zijn band. Rass vertelt: “Kalibwoy is een geweldige artiest! Ik deed ontzettend veel ervaring bij hem op. Ik zat non-stop in de studio, we wonnen de Grote Prijs van Nederland en gaven optredens in de Heineken Music Hall en Ahoy.” Lachend voegt hij toe: “Kalibwoy is geen makkelijke persoon, maar alles wat hij doet of zegt staat in het belang van goede muziek.”

Kwetsbaarheid
In 2011 levert de dan 19-jarige Rass zijn EP First Light af. Vooral de tracks Essence of Life, een ode aan sterke vrouwen, en I’m Death, over de kwetsbaarheid van de mens, wekken de indruk dat hij begaan is met de wereld om hem heen: “Ik geef zo ontzettend veel om de mens. Ik wil het liefst de hele wereld helpen, maar helaas lukt dat niet. Daarom heb ik met mezelf de afspraak gemaakt dat ik zo goed en zo rechtvaardig mogelijk wil leven. En waar ik ook kom, probeer ik minimaal één persoon te inspireren om hetzelfde te doen.”

De zanger vervolgt zijn verhaal en voegt toe: “Weet je? Eigenlijk is de wereld net Hollywood: je moet gewoon weten welke rol je hebt en die zo goed mogelijk spelen. Echter, als je jong bent en daar net achterkomt, kan het twee kanten opgaan: je wordt gek en depressief of je accepteert de maskerade en probeert de mensen zoveel mogelijk te laten beseffen dat het nu eenmaal zo is. Belangrijk is dat je in ieder geval weet dat je vast zit, maar dat je veel meer kan dan je nu doet. En dat is wat ik wil: mensen bewuster maken met mijn werk. Want als je bewuster wordt, leef je bewuster. En als je bewuster leeft, word je gezonder.”

Tasha’s WorldRass Motivated
In hetzelfde jaar waarin Rass zijn EP uitbrengt, doet hij mee met het Harvest Me-project. Een coachingstraject onder artistieke begeleiding van de bekende soulzangeres Tasha’s World die haar zangcarrière op dat moment heeft geparkeerd om jonge talenten te helpen. Rass legt uit: “Ik sloot me aan bij Harvest Me om professionele kennis op te doen. Ik deed mee aan workshops, trainingen en leerde van de ervaringen van muzikanten. Het was Tasha’s World die me op de Music Matters Award wees. Daarmee kon je een jaar lang muziekambassadeur van Rotterdam worden en je carrière een financiële boost geven. Ik besloot mee te doen aan de voorrondes. Het ging toen razendsnel en alsof ik het wist, won ik de avond! Ik was zielsgelukkig! Omdat ik al zo’n fijne samenwerking had met Tasha’s World, vroeg ik of zij en talentcoach Samantha Uittenbogaart me tijdens het ambassadeurschap verder wilde begeleiden.” Trots vervolgt Rass: “Ik ben ze ontzettend dankbaar. Als ik iets moest weten, kon ik bij hen terecht. Zij zorgden ervoor dat ik overal een antwoord op kreeg. Ik ben denk ik een van de grootste redenen dat Tasha’s eigen albumproject is vertraagd. Maar gelukkig is ze nu bezig. Ik vind het een eer dat ze ook op mijn komende album meedoet.”

Music Matters
Music Matters is een belangrijke schakel in Rotterdam voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ze brengt deze groepen bij elkaar en biedt een podium om talenten te laten zien en te horen. De Music Matters Award is een van de parade paardjes. De prijs bevat naast een financiële injectie ook een jaar lang muzikaal ambassadeurschap in Rotterdam. En dat bracht een hoop drukte met zich mee: “Eigenlijk werd ik in 2012 pas echt wakker geschud. Ik zag hoe moeilijk het was om artiest te zijn. Je denkt: ik ga lekker muziek maken! Maar er komt zoveel meer bij kijken. Het vergt veel energie om wat je bereikt ook te behouden. Maar die kracht en motivatie heb ik. Dit is tenslotte wat ik wil en daarom sta ik waar ik nu sta. Ik geniet ervan! Music Matters is een mijlpaal in mijn carrière. Zij maakte het voor mij mogelijk mezelf verder te ontwikkelen als professioneel artiest.”

Wat zijn de hoogtepunten voor hem tijdens zijn ambassadeurschap? Rass reageert meteen: “Zonder twijfel de samenwerking met het Zangmakers collectief. Met hen en een groep jonge scholieren nam ik een Nederlands reggaeliedje op. Ik wilde altijd al iets met een kinderkoor doen. Het resultaat was zo uplifting. Daarnaast heb ik genoten van mijn eigen concert op het Boymansplein in Rotterdam. Verder vind ik het heel inspirerend om deel uit te maken van Music Matters 2 Me. Een panel dat is ingezet als de jongere hersenen van Music Matters. We onderzoeken hoe we de activiteiten van Music Matters nog mooier en bekender kunnen maken.”

Debuutalbum
Dit jaar verschijnt Rass’ eerste voltallige album. Hij is zichtbaar gelukkig over wat komen gaat: “Alle liedjes op het album heb ik zelf geschreven. De productie is in handen van Andreas Lagaris die met Postman heeft gewerkt. Hij brengt de authenticiteit van reggae naar voren, maar met een 2013 vibe. Ik noem hem de mad scientist, omdat hij niet bang is om iets nieuws te proberen. Het klinkt verfrissend! Ik ben ervan overtuigd dat het een goed internationaal product is!”

Als Rass niet zelf muziek aan het maken is, dan is hij in de weer met het geven van workshops en masterclasses. Ook dat is voor hem een kans om anderen te stimuleren: “Ik vind het geweldig om jongeren te zien groeien. Als ik iemand met talent zie, dan wil ik die persoon meteen naar voren duwen. Ik wil zoveel mogelijk meegeven van wat ik zelf al heb meegemaakt. Net zoals Tasha’s World mij haar kennis en ervaring doorgaf. Dat werkt zo motiverend!”

Dit interview verscheen op 23 maart 2013 op de website van Music Matters.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)