Eindejaarslijst 2012

Posted by on jan 1, 2013 | 0 comments

Wat waren de vijf mooiste albums van 2012? Een bijna onmogelijke opgave, maar voor Maxazine maakte ik onderstaand lijstje met vijf albums die ik héééél vaak draaide! Het artikel vind je hier. 

1. Magos Herrera – Lo Mejor De Magos Herrera
Hoewel er niks nieuws is aan het concept van jazz in combinatie met Latijns-Amerikaanse muziekstijlen, de wijze waarop de intrigerende Méxicaanse zangeres Magos Herrera daar invulling aan geeft is alles behalve doorsnee, maar eerder knap en intelligent. Haar liedjes zijn niet alleen heerlijk om te ontsnappen aan de alledaagse gekte, ook ’s avonds dompelt ze je onder in een warm bad van de schoonheid van haar muziek. Intense broeierigheid, vurige Méxicaanse romantiek en zwetende ritmes uit Brazilië en Cuba komen prachtig bij elkaar, en smelten samen in een bijna spirituele harmonie. Wanneer de zangeres met haar betoverende stem, zichzelf tussen je oren heeft genesteld, wil je eigenlijk maar één ding: de knop op repeat zetten om in die alles zaligmakende mood te blijven.

2. Lianne La Havas – Is Your Love Big Enough?
Prachtige kleine, intense en pakkende luisterliedjes over liefdesperikelen op een bedje van soul, folk en pop. Het droomdebuut van de 23-jarige Britse singer/songwriter Lianne La Havas is er een om tranen van in je ogen te krijgen. Met haar indringende mellowstem weet ze perfect haar emoties weer te geven. Eigenlijk staan er geen slechte nummers op deze plaat, maar een van de killertracks is toch wel Lost and Found. Deze zangeres raakt je diep. Oorstrelend en om verliefd op te worden! Zonder twijfel een van de hoogtepunten van 2012!

3. Benjamin Herman – Deal
De altijd productieve saxofonist Benjamin Herman trekt alle registers open in uiterst sfeervolle filmmuziek die soms subtiel en dan weer stuwend klinkt, en teruggrijpt naar de jaren zestig en zeventig, met hier en daar een knipoog naar Tarantino. Op de cd speelt hij met het City of Prague Philharmonic Orchestra. Een van de mooiste tracks is het melancholische en soulvolle Room 1618. Het zwoele, emotionele saxspel van Herman komt binnen. Keer op keer sta ik weer versteld waar deze muzikant toch steeds de munitie vandaan haalt om met zoveel prachtige parels tevoorschijn te komen. Muzikaal vakmanschap!

4. Karsu – Confession 
Elf bijna allemaal zelf gepende liedjes over liefde, pijn en verdriet, gezongen met een doordringend en passievol klinkend stemgeluid. Jazz is weliswaar de grote deler, toch is de Nederlands-Turkse Karsu niet voor één gat te vangen. De nummers variëren van funky blues tot jazzy lounge. Maar het broeierige in Turks gezongen Gesi Baglari klinkt weer als een geraffineerde combinatie van Braziliaanse invloeden gemixt met Karsu’s eigen etnische achtergrond. Hier en daar zitten mooie wendingen die ook naar pop neigen, en daardoor aantrekkelijk zijn voor een groter publiek dat bijvoorbeeld naar Wouter Hamel en Caro Emerald luistert. Karsu mag overigens de volgende keer best wel meer nummers in het Turks zingen. Dat geeft de toch al fijne composities nog net dat stukje extra cachet. Heerlijke plaat!

5. Shirma Rouse & Kim Hoorweg – Dedicated To You
Twee van Rotterdam’s grootste zangtalenten blazen bekende en minder bekende liedjes uit diverse genres nieuw leven in zoals bijvoorbeeld Johnny’s Cash Jackson en Peggy Lee’s Lady Be Good. Shirma Rouse en Kim Hoorweg bezitten een enorme lading soul, maar verschillen in klankdikte, wat in het eindresultaat een kippenvelopwekkend contrast van schoonheid vormt. Daarnaast mogen de knappe arrangementen van toetsenist Erwin Hoorweg niet ongenoemd blijven. Ook los van elkaar maken de dames indruk. Rouse etaleert haar fraaie gospelroots in het aangrijpende For All We Know, terwijl Hoorweg verrast met een overtuigend A Bicyclette. Ook gaat ze de uitdaging aan met Rouse door Papiaments te zingen in het aanstekelijke latin jazz georiënteerde Atardi. En alsof dat nog niet genoeg is, schittert het duo in Onder De Wuivende Palmen van de legendarische Rotterdamse accordeonist Jaap Valkhoff. Hier spreekt de liefde voor muziek!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)