Ep-recensie: Joachim des Ormeaux – Horizon Jazz Kreol

Posted by on mrt 22, 2014 | 0 comments

Joachim des Ormeaux - Horizon Jazz KreolMet de ep Horizon Jazz Kreol maakt de opmerkelijke zanger Joachim des Ormeaux zijn entree aan het jazzfront en doet dat met een Frans-Caribisch tintje. Poëtische lyriek en smeuïge ritmes vloeien rijkelijk samen tot een bruisend samenspel.

Joachim des Ormeaux is een singer-songwriter uit Parijs. Zijn roots liggen op het eiland Martinique waar hij opgroeit in een familie die zich beweegt in de muziek- en theaterwereld. De zanger leert zelf gitaar en drums te spelen, maar komt er achter dat hij met zijn stem de meeste zeggingskracht weet over te brengen. Zijn muzikale invloeden rijken van George Benson tot Rachelle Ferrell en van Ron Carter tot Dee Dee Bridgewater.

Robuust
Horizon Jazz Kreol grijpt meteen de aandacht met een kokende jamintro van dampende Rhodes, lyrische sax, opzwepende percussie, sappige bas en puntige gitaar. Een stomende mix van melodieuze jazz met een tikkeltje Carribean. Maar het opvallendst is toch wel Des Ormeaux’s niet alledaagse zangstem. Een robuust expressief instrument met Creools accent dat alle aandacht opeist in Franstalige teksten die klinken als vrolijke verhalen met een dichterlijk randje. In die verhalen sijpelen ook woorden door uit het dialect van zijn geboorte-eiland die de liedjes extra jeu meegeven.

Ode
De Latijns-Amerikaanse ritmes op Joachim’s ep variëren van salsa in Marine Ich Mwen tot bossanova in Horizon Kreol en reggae in Filao. Maar bovenal komt de cd over als een ode aan zijn Frans-Antilliaanse roots. De wijze waarop zijn distinctieve enthousiaste vocalen kleuren met de jazzgeoriënteerde songs, is ronduit charmant, opvallend en aanstekelijk. Des Ormeaux en zijn begeleiders laten de zon schijnen met dit smaakvolle debuut.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)