Ep-recensie: Sarah-Jane – Black Magic

Posted by on sep 29, 2017 | 0 comments

Sarah-Jane - Black MagicMet het langverwachte Black Magic volgt het rijzende Amsterdamse talent Sarah-Jane haar debuut Deigh & Nite uit 2012 op. In de tussentijd zat de zangeres bepaald niet stil. Ze tourde als backingvocalist met Glennis Grace en Sabrina Starke en bracht de ijzersterke single Psychedelic Love uit die leidde tot nominaties voor de NPO Radio 6 Soul & Jazz Awards. Daarnaast stond Sarah-Jane op prestigieuze festivals als North Sea Jazz en Eurosonic/Noorderslag en won de Amsterdamse Popprijs.

Black Magic was het wachten meer dan waard. De prachtige ep-cover alleen al grijpt meteen de volle aandacht. Sarah-Jane stopte al haar ziel en zaligheid in dit pareltje dat tot in de finesses is uitgewerkt. Vanaf de lome mysterieuze opener Index – met rap en zang van Pink Oculus – voert de zangeres je mee door een reeks liedjes en intermezzo’s met een sterk 90’s geluid in de beste nu-soul en R&B traditie, alsook hedendaagse hiphop. De melodieën klinken smaakvol en doeltreffend, de funky grooves zijn aanstekelijk en er is oog voor details variërend van subtiele blazers tot fijne percussie zoals op de uitstekende single Water en Beautiful Stranger.

Sarah-Jane laat een indrukwekkende vocale dynamiek horen. Ze kan venijnig uit de hoek komen met een rasperige sound, maar buigt net zo makkelijk om naar een ingetogen zijdezacht timbre. Opvallendste track is het door gastzangeres Sabrina Starke ingeleide Miracles of Melanin. Soul en world invloeden omlijsten deze fraaie ode waarin Sarah-Jane opstaat voor de zwarte gemeenschap die ze trots en liefdevol omarmt. Een mooi statement en schitterend hoogtepunt. Op Black Magic gaan vocale klasse, melodische schoonheid en sociaal bewogen teksten hand in hand samen. Als dit de opmaat is naar een volwaardig album, dan staat ons nog veel moois te wachten van het bijzondere talent dat Sarah-Jane is.

Label: Eigen beheer

Deze recensie verscheen 30 september 2017 op Maxazine en Jazzzine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)