Giovanca verdient de intimiteit van een theaterzaal

Posted by on feb 24, 2014 | 1 comment

GiovancaMet een tot in de puntjes verzorgde show nam soulzangeres Giovanca afgelopen weekend De Kleine Komedie mee terug naar de jaren 70. De bezoekers in het uitverkochte Amsterdamse theater hoorden niet alleen fraaie muziek, ook deelden ze in de seventies passie van de ster via woord en beeld. Het leverde een performance op vol nostalgie die zich uitstekend leende voor een knusse setting.

Al bij het aanschouwen van het podium stapte je vier decennia terug in de tijd: twee soulvolle vinylalbums – Minnie Riperton’s Love Lives Forever en Rufus’ Rufusized – leunden tegen een bruin houten salontafeltje met daarop een gekleurd breiwerkje, plantje en aarden vaasje. Boven de piano hing een oudmodische oranje glazen lamp, terwijl de risers van het drumstel en percussie-instrumenten waren bekleed met typisch wit-groen-geel geblokt seventies behang. Het wekte geen verbazing dat Giovanca ook aan dit stukje retro visualisatie had gedacht voor haar Satellite Love Theatertour.

Huiskamer
In de ‘huiskamer van haar tante op Curaçao’ schetste het ‘hippiekind’ haar liefde voor de zeventiger jaren. Geschiedenis en hartverwarmende anekdotes met een scheut humor stroomden rijkelijk uit de mond van de praatgrage diva waarbij ze veel interactie zocht met het publiek. Ze illustreerde haar verhalen over maatschappij, kleding, interieur en uiteraard muziek met ouderwetse diavoorstellingen, waarin zowel persoonlijke foto’s van familie als wel van artiesten variërend van Bootsy Collins tot Lou Reed voorbijkwamen.

Ode
Met het album Satellite Love – een meesterlijke ode aan het gouden tijdperk van de soul en jazz – zette Giovanca de basis voor haar concert, maar vulde een sterke selectie aan met verrassende covers. Minnie Riperton’s Les Fleur bijvoorbeeld sloot voortreffelijk aan op het dromerige Reginald & Desire, terwijl het funky Look Of The State en Rufus’s Stay naadloos in elkaar overvloeiden, alsof het in dezelfde periode was opgenomen. Discoballen daalden uit het plafond tijdens het swingende No More, waarna de zangeres met haar puike band glorieerde in Marvin Gaye’s slijpende bedklassieker Let’s Get It On.

Kosmisch
Tijdens de tweede helft dook Giovanca via diverse invalshoeken als Star Trek en de maanlanding in het kosmoskarakter van de seventies. Muzikaal refereerde de exotische verschijning onder andere aan een mooi Rocket Love van Stevie Wonder en een kleurrijke uitvoering van Emerald City uit haar favoriete film The Wiz. Ook imponeerde de distinctieve vocaliste met akoestische uitvoeringen van How Does It Feel en het ontroerende Satellite Love. Bijna vanzelfsprekend kon een tribute voor het legendarische Amerikaanse muziekprogramma Soul Train niet uitblijven; volledig in stijl dansten bezoekers op het podium en in de zaal uitbundig mee op de discopastiche Lockdown.

Vakvrouw
Met deze tweede theatertour toont Giovanca zich een vakvrouw in het vormgeven van een onderhoudende twee uur durende show vol warmte, nostalgie, persoonlijke verhalen en natuurlijk muziek. Tel daarbij op dat dit concept in een knusse zaal als De Kleine Komedie veel beter tot haar recht komt dan in een club, en de conclusie is dat ze met Satellite Love de intimiteit van een theaterzaal verdient.

Gezien: Giovanca en band in De Kleine Komedie, Amsterdam op 22 februari 2014.

Giovanca Satellite Love Tour 2014
1 maart Amsterdam – Podium Mozaïek
6 maart Ede – Cultura
13 maart Beverwijk – Kennemer Theater
14 maart Nijmegen – Lindenberg Theater
21 maart Oldenzaal – Stadstheater De Bond
22 maart Zaltbommel – De Poorterij
23 maart Den Bosch – Theater aan de Parade
29 maart Eindhoven – MC Frits Philips
4 april Uden – Markant Uden
12 april Waalwijk – Theater De Leest

Dit artikel verscheen op 24 februari 2014 op Maxazine.

1 Comment

  1. Go Giovanca go!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)