Holland Got Soul 2014: “Geen betere manier om het nieuwe jaar in te luiden!”

Posted by on dec 20, 2013 | 0 comments

Holland Got Soul 2014 LantarenVensterNederland heeft soul! Dat blijkt niet alleen uit de gevestigde lichting, maar ook uit het groeiend aantal nieuwe soulmuzikanten. Daarnaast is er ook een beweging van evenementen die het muziekgenre onder de aandacht brengen. Een daarvan is Holland Got Soul. Op 3 en 4 januari pakt het populaire muziekevent voor de vierde keer uit met daverende artiesten in LantarenVenster en Paradiso. Mede-organisatoren Mildred Cairo en Jim Verschelden van het Rotterdamse artiesten-managementbureau Vision4Talent praten over het succesvolle concept.  

Holland Got Soul vindt in 2011 voor de eerste keer plaats tegenover een bescheiden aantal bezoekers in Paradiso. Namen als Shirma Rouse, Ntjam Rosie, Steffen Morrison en Brown Hill zorgen voor spetterende optredens. De eerste editie krijgt positieve reacties en wordt een jaar later uitgebreid met LantarenVenster in Rotterdam. Waar komt het idee voor Holland Got Soul vandaan? Cairo: “Holland Got Soul is een initiatief van Kees Heus, programmeur van concerttempel Paradiso, en Vision4Talent. Kees wilde al langer een soulavond in Paradiso organiseren waarbij het Nederlandse soultalent in het zonnetje kon worden gezet. Hij nodigde ons uit om hierover te brainstormen en toen werd Holland Got Soul geboren!”

Succesfactor
Holland Got Soul trekt ieder jaar hogere bezoekersaantallen. In 2013 was LantarenVenster zelfs helemaal uitverkocht. Gezien het feit dat Holland Got Soul ieder jaar vlak na de jaarwisseling plaatsvindt, is dat best een prestatie. Wat is de succesfactor van Holland Got Soul? Verschelden: “Ondanks dat Holland Got Soul in het eerste weekend van januari plaatsvindt, zo kort na de feestdagen, zijn wij altijd positief verrast met de opkomst. Succesfactoren zijn de professionaliteit en het enthousiasme van alle meewerkende organisaties (Paradiso, LantarenVenster, Vision4Talent, Music Matters, Radio 6 en de artiesten) en het feit dat er elk jaar weer een geweldige line-up van zowel gevestigde als opkomende soultalenten acte de présence geeft. Ook gelauwerde artiesten zijn graag bereid en enthousiast om erbij te zijn. Zowel voor als achter de schermen is het elk jaar weer een groot feest! Dat enthousiasme vertaalt zich regelmatig in nieuwe samenwerkingen ná Holland Got Soul!”

Hoewel soulmuziek een kleinere groep muziekliefhebbers bedient dan pop en rock, lijkt soul toch een groei door te maken in Nederland. Er zijn talloze voorbeelden van initiatieven die inspelen op het succes van soul zoals bijvoorbeeld De Zwarte Lijst, de Radio 6 Soul & Jazz Awards en het inmiddels uitverkochte Ladies of Soul in de Ziggo Dome. Cairo: “Soul leeft heel sterk. Niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld. Soul betekent in mijn beleving Songs Of Unity en Love! Muziek die rechtstreeks uit het hart komt! Het is ook niet voor niks dat er diverse soulshows in Nederland zijn met stuk voor stuk een eigen karakter, maar met één rode draad: de liefde voor soulmuziek.”

Ambities toekomst
Holland Got Soul 2014 ParadisoMomenteel vindt Holland Got Soul twee dagen achter elkaar plaats in LantarenVenster in Rotterdam en Paradiso in Amsterdam. Het eerste lustrum is in aantocht. Cairo en Verschelden winden er geen doekjes om ambities te hebben verder te willen groeien met Holland Got Soul: “We zouden het te gek vinden om in de toekomst met het concept van Holland Got Soul de festivals plat te spelen. Daarna willen we ook de theaters in om een breder publiek te bereiken en te enthousiasmeren.”

Eerst vormen LantarenVenster en Paradiso op respectievelijk 3 en 4 januari het toneel voor de vierde editie van Holland Got Soul. Dit jaar staat de soul uit de jaren 90 centraal. Sterpresentatrice Sylvana Simons host voor de tweede keer het spektakel waar onder anderen Sharon Doorson, Jordy van Toornburg (Adlicious), Sherry Dyanne, Jared Grant, Shary An, Mitchell Brunings en Tasha’s World zullen aantreden. Deze artiesten worden weer begeleid door een band van gelouterde muzikanten onder leiding van Alexander van Popta. Ook is er aandacht voor twee  veelbelovende jonge Rotterdamse talenten: Shariffa Kanbier en Joeri Booms. In Amsterdam verzorgt zanger Miguel O’Red (Wouter Hamel en Ntjam Rosie) een showcase. Voor Cairo en Verschelden bestaat er geen twijfel: “Als je zin hebt in een feestje, van dansen houdt én ook nog eens van 90′s soulmuziek, dan kunnen wij ons geen betere manier bedenken om het nieuwe jaar muzikaal in te luiden!”

Dit artikel verscheen 20 december 2013 op Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)