Hoogwaardige Nederlandse soul op derde dag North Sea Jazz

Posted by on jul 16, 2014 | 0 comments

Kim Hoorweg & Shirma RouseDe 39ste editie van het North Sea Jazz Festival was ook dit jaar weer rijkelijk voorzien van Nederlandse acts. Op de derde dag van het wereldberoemde festival maakten de dames Kim Hoorweg & Shirma Rouse, Giovanca en de opvallende nieuwkomer Kovacs grote indruk op het Mississippi-podium met soulvolle optredens.

Foto: Eric van Nieuwland en Jan de Bloois

Om 15:00 uur is het al dringen geblazen voor Kim Hoorweg & Shirma Rouse die samen met de Codarts & Koninklijk Conservatorium Big Band voor een daverend openingsoptreden zorgen. Rond Hoorweg was het de afgelopen maanden stil door haar studie in New York. Het was dan ook aangenaam om de 22-jarige jazzzangeres die in 2007 debuteerde weer terug te zien met haar partner in crime Shirma Rouse, die op haar beurt niet meer weg te denken is uit de media. Sinds de grote erkenning van haar vocale talenten in The Voice of Holland stijgt de ster van Rouse als een komeet.

Johnny Cash
Op North Sea Jazz presenteert het duo werk van hun fraaie album Dedicated to You. Niet alleen is het een waar genot om het contrast van de stemmen – beiden voorzien van een vette lading soul – zo mooi samen te horen kleuren, de toevoeging van de fantastische big band verrijkt de toch al sterke studioarrangementen van opvallende covers als bijvoorbeeld Johnny Cash’s Jackson en het in Papiamento gezongen Atardi. Het zangplezier is om de haverklap af te lezen van de gezichten van Hoorweg en Rouse. En terecht, want de dames leveren vocaal spannende en kwalitatief sterke performances om je vingers bij af te likken.

Vintage
GiovancaEerder dit jaar imponeerde de veelzijdige Giovanca met een triomfantelijke theatertour ter promotie van de kroon op haar albumoutput: Satellite Love. Deze plaat voert de luisteraar mee op reis langs de jaren 70 met een sterk staaltje vintage soul in de beste traditie. Het leverde de zangeres een vracht aan lovende recensies op. Op het Mississippi-podium wordt het theatereffect achterwege gelaten en is het de ster en haar uitstekende band die een sterke selectie van de cd zonder aankleding net zo overtuigend weten neer te zetten.

Tijdens North Sea Jazz heeft Giovanca er overduidelijk zin in. De charismatisch in wit geklede diva straalt en betovert het bomvolle plein voor het podium met haar fluweel bekleedde stembanden. Ze wordt daarbij geflankeerd door haar vaste musici, voor deze keer met de soulvolle gitarist Rory Ronde (Wouter Hamel en New Cool Collective) in de gelederen. Als surprise trakteert Giovanca op gastrollen van de vermaarde fluitist Ronald Snijders en Typhoon die de dag ervoor op hetzelfde podium de show stal. Met haar optreden bewijst Giovanca opnieuw een soulact van on-Nederlands topformaat te zijn.

KovacsDuister randje
De verrassing op het Mississippi-podium én eigenlijk van de hele dag is de Eindhovense nieuwkomer Kovacs. Zonder dat er nog een noot is gespeeld, is het even fronsen met de wenkbrauwen bij het observeren van de bandleden. Allen zien eruit als ruige rockers, in het zwart gekleed. De meest opvallende persoon is zangeres Sharon Kovacs: een kort gewiekt koppie, half bedekt door een fraaie hoofdtooi, en haar ontblote armen voorzien van tatoeages.

Maar uiterlijke schijn bedriegt. Wat volgt is een opzienbarende performance waarin Kovacs onder meer liedjes presenteert van de kortgeleden verschenen EP My Love en het toekomstige albumdebuut. De muziek bevat opvallende beats, catchy gitaarpartijen en symfonische mystieke viool- en cellopartijen. Maar wat in dat geheel het meest opvalt en zo fascinerend maakt, is het rauwe van soul doorspekte timbre van Kovacs dat ergens het midden houdt tussen Billie Holiday en Shirley Bassey. Soul met een duister, maar intrigerend randje dat getuigt van originaliteit en kwaliteit, en daarmee de potentie heeft om groot te worden.

Gezien: Kim Hoorweg & Shirma Rouse, Giovanca en Kovacs tijdens het North Sea Jazz Festival, 13 juli 2014.

Dit artikel verscheen 23 juli 2014 op Cultuurpodium Online.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)