Jodymoon’s liedjes verdienen de intimiteit van een theaterzaal

Posted by on mei 27, 2012 | 0 comments

Jodymoon-The Life You Never Planned OnEens in de zoveel tijd komt er weer een album uit, waarbij woorden tekort schieten om uit te leggen hoe mooi de liedjes zijn. Neerlands eigen Jodymoon is zo’n voorbeeld, waarbij je mond openvalt tijdens het beluisteren van hun nieuwste cd The Life You Never Planned On. Dertien liedjes over levensaspecten als liefde en groei, gestoken in een sfeervol singer/songwritersjasje op een bedje van folk, pop, roots met een vleugje klassiek.

Jodymoon is het briljante geesteskind van zangeres-toetseniste Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets. Deze creatievelingen brachten in 2006 hun debuut Look At Me Look At Me Don’t Look At Me uit. Ze wonnen de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland en verzorgde voorprogramma’s van grote namen als Joan Armatrading en Wende. Voor hun nieuwste plaat werkten de twee muzikanten samen met de New Yorkse producer Bryce Goggin (Pavement, Antony & The Johnsons en Joan As Policewoman).

Sfeer
Jansen en Smeets zijn regelrechte meesters in het creëren van sfeer. Al tijdens de melancholische opener Blue Sky Rainbow, waan je jezelf door het sjokkende tempo en gebruik van banjo op een snikhete prairie. Via de banjo stappen we over naar de dobro in het broeierige City Lights, dat rustig wordt opgebouwd om vervolgens met kracht te worden bijgezet door prachtige strijkers en de gedreven zang van Janssen, die bijval krijgt van Smeets. De combinatie van de twee stemmen is er een van absolute klasse, die ook ontzettend mooi tot haar recht komt in een kippenvelopwekkend nummer als The Antidote dat gloreert doordat het klein is, maar toch groots door de eenvoud, de schoonheid van de melodie en de emotionele uitvoering. Het nummer haalt je even uit het moment, om vervolgens in gedachten wakker te worden op een bootje, in de zon met een licht briesje, dobberend op het water.

De twee muzikanten scoren ook zonder strijkers in nummers als I Got A Lifetime en Dream About. De kracht die Jansen en Smeets uitstralen met hun intense zang, gitaar- en toetsenspel, getuigt van de liefde voor hun kunst en het willen uiten van gevoel via de muziek.

Warmte
Smeets is naast een uitstekend gitarist ook een grandioos arrangeur. De strijkersarrangementen die van zijn hand komen, geven veel van de liedjes dat extra stukje warmte. Een mooi voorbeeld daarvan is de prachtige titeltrack dat gaat over het altijd willen kiezen van de juiste weg in het leven, om er vervolgens achter te komen dat het leven een loopje met je neemt. Het schone pianospel, prachtige harmonieën krijgen in het refrein een stukje orkestrale schoonheid dat het liedje afmaakt. Ook de prachtige single Money In Our Pockets, wint aan kracht met deze opzet. Celliste Marie-José Didderen en violist Wim Spaepen leven zich verder uit in het korte maar krachtig dreigende Clouds.

Jodymoon’s liedjes zijn verhaaltjes die door de beperkte instrumentatie zo duidelijk voelbaar zijn. Jansen uit haar gedachten met een gedreven soulvolle stem die rechtstreeks binnenkomt; het is net alsof ze tegen je praat. Smeets geeft met zijn prachtige spel op de diverse snaarinstrumenten dat extra duwtje waardoor je haar niet kunt negeren, maar wil blijven luisteren.

Internationaal niveau
Jansen en Smeets’ muziek behoor je in een theater te horen en niet in een club. Getuige het optreden dat zij eind april gaven in Theater De Naald in Naaldwijk ter gelegenheid van hun cd-presentatie, verdienen deze liedjes de aandacht van een publiek dat nog graag de tijd neemt om naar muziek te luisteren. De combinatie tussen de kale singer-songwriters instrumentatie met strijkers maakt Jodymoon tot een prachtige act die je minstens één keer gehoord en gezien moet hebben. The Life You Never Planned On is zonder twijfel een van de albums die je aan het einde van het jaar ziet verschijnen in de bekende top tien lijstjes. Een droomplaat van een angstaanjagend hoog internationaal niveau!

Dit artikel verscheen 27 mei 2012 op Cultuurpodium Online.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)