Liefde voor muziek en zingen in smaakvol theaterconcert Kim Hoorweg en Shirma Rouse

Posted by on okt 16, 2012 | 0 comments

Gezien:  Kim Hoorweg en Shirma Rouse in Theater Walhalla, Rotterdam op 12 oktober 2012. Met beeld van Eric van Nieuwland.

“Jazz bracht Shirma en mij samen,” vertelt Kim Hoorweg tijdens een praatje in een uitverkocht Theater Walhalla in Rotterdam. “Maar,” vervolgt de zangeres, “uiteindelijk gaat het gewoon om muziek, waarin we de ruimte hebben om te improviseren. Men noemt het jazz, om het ergens te kunnen plaatsen.”

Twee van Rotterdams bekendste zangeressen, Kim Hoorweg en Shirma Rouse, hebben uitgebreide curriculum vitaes met jazzervaring. Toch zijn er veel soul, funk en pop uitstapjes terug te vinden. Hoorweg heeft twee indrukwekkende albums op haar naam staan met werk van Gershwin en Peggy Lee, maar ook een plaat vol eigentijdse poppy songs met soul en funk invloeden. Daarnaast deelt ze podia met grote namen als Gino Vannelli, Raul Midon en Trijntje Oosterhuis. Rouse kent menig muziekfanaat door werkgevers variërend van rockchick Anouk tot soulman Alain Clark en popjazz crooner Wouter Hamel. Haar solodebuut bevat zwetende Hammond soul en funk, terwijl ze op haar tweede plaat werk van Aretha Franklin bereid op een fris en smakelijk bedje van soulvolle grooves.

Terugblik
De twee zangeressen trekken nu samen op in een theaterproject waarin ze terugblikken naar hun muzikale invloeden: Back To The Roots – From Ella To Aretha is de titel van het programma dat suggereert dat er vooral werk wordt voorgeschoteld uit de jazz en soul. Tijdens het optreden, dat meteen de cd-release is van het album Dedicated To You, vliegen de zangeressen echter meerdere kanten op in een bont muziekpalet.

Speciaal
In Theater Walhalla draaien Hoorweg en Rouse de stembanden warm in een heerlijk a capella gezongen Lady Be Good van Peggy Lee, terwijl ze even later een bijna onherkenbaar Jackson van Johnny Cash nieuw leven inblazen met een bluesy vibe. Ook de jazz standard China Boy klinkt zodanig nieuw en fris dat na drie nummers al duidelijk is dat we te maken hebben met een speciaal concert. Speciaal door de knappe arrangementen van Kim’s vader en toetsenist Erwin Hoorweg, maar ook door de prachtig kleurende stemcombinatie van de dames. Beiden bezitten een enorme lading soul, maar verschillen in klankdikte, wat in het eindresultaat een kippenvelopwekkend contrast van schoonheid vormt. Ook los van elkaar maken de dames indruk. Hoorweg bijvoorbeeld, voelt zich als een vis het water in een lang uitgesponnen Fever met meesterlijk pianospel van vader Hoorweg, terwijl Rouse haar fraaie gospel roots etaleert in het aangrijpende For All We Know.

Angstaanjagende concurrentie
De zangeressen beperken zich niet alleen tot Engelstalig materiaal. Hoorweg verrast met een overtuigend A Bicyclette, dat een angstaanjagende concurrentie vormt voor het origineel van Yves Montand. Ook gaat ze de uitdaging aan met Rouse door Papiaments te zingen in het aanstekelijke latin jazz georiënteerde Atardi. En alsof dat nog niet genoeg is, schittert het duo in Onder De Wuivende Palmen van de legendarische Rotterdamse accordeonist Jaap Valkhoff. Naast deze verrassingen komen ook mooie stukken voorbij van Bill Withers, Sam Cooke en Patti Page.

Huiselijk
Niet alleen is het concert muzikaal fijn om naar te luisteren, ook qua setting is het een sfeervolle huiselijke ervaring in het kleine theater Walhalla. Het publiek zit met haar neus bovenop het muzikale schouwspel. De iele Hoorweg en voluptueuze Rouse wandelen beiden op een tapijt, waarop de laatste na twee nummers al haar hoge hakken uitdoet en blootsvoets verder gaat. Rechtsachter staat de vermaarde percussionist Martin Verdonk (Richard Bona, Doe Maar, Santana en Prince) op zijn gemak te spelen tussen een batterij van trommels en allerhande slaginstrumenten. Erwin Hoorweg (Houdini’s, Trijntje Oosterhuis en Gino Vannelli) zit aan de andere kant volledig in zijn element, afgeschermd door een piano en keyboard. Tussen de toetsenist en slagwerker heeft Boudewijn Lucas (Metropole Orkest en Michiel Borstlap) nog net voldoende ruimte om zijn welhaast zingende basspel te laten horen.

Liefde voor muziek
De theatershow van Kim Hoorweg en Shirma Rouse laat in alle opzichten horen dat er hard is gewerkt aan creatieve benaderingen van bestaande liedjes uit diverse muziekgenres. Het duo straalt met veel plezier en geniet oprecht van hun mooie vak. Hier spreekt de liefde voor muziek en zingen. Een smaakvolle performance van grote klasse van twee van Rotterdams beste zangeressen, onder begeleiding van een trio krachtpatsers uit de Nederlandse muziekscene. Een regelrechte aanrader voor mensen die van echte muziek houden!

Dit artikel verscheen 16 oktober 2012 op Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)