Live: Summerjazz Festival 2016

Posted by on mei 24, 2016 | 0 comments

Banda MagdaVoor de zesde keer sinds 2011 vond in Leiden het Summerjazz Festival plaats. Een aantrekkelijk muziekevenement met een fraai programma in het prachtige stadspark de Leidse Hout. Bij binnenkomst heerst er meteen een saamhorigheidsgevoel tussen bezoekers van 6 tot 66 jaar. Voor de kleinsten is een aparte plek ingericht met diverse speelactiviteiten en workshops. Vlak daarnaast staat een klein rond overdekt podium waar schrijver, dichter en jazzconnaisseur Jules Deelder voorleest uit eigen werk. Een fascinerend contrast. Even verderop ligt het centrale veld met een klein en groot podium, omgeven door eiken, essen, beuken, elzen en paddenstoelen. Langs de paden staan diverse foodtrucks en een bescheiden aantal kramen met koopwaar en kleinkunst. Opvallend in de aankleding zijn de tweedehands fauteuils, banken en lampen die een informele sfeer verzorgen. Qua uitstraling heeft het iets weg van een grote huiskamer met elementen van de jaarlijkse Parade.

Het hoofdprogramma begint met vertraging als soulzangeres Sabrina Starke onderweg met autopech komt te staan. Alle kwaliteit van haar performance ten spijt – zeker met het ijzersterke repertoire van haar meest recente album –leidt het tot een korte set zonder uitloopmogelijkheid. Reden is dat de Amerikaanse jazz- en soullegende Roy Ayers zijn vlucht niet mag missen en daarom op tijd moet beginnen. Het is dan wel opmerkelijk dat de vibrafonist, die met zijn band levendig musiceert, het na krap 45 minuten – een kwartier voor de eindtijd – genoeg vindt. Een teleurstelling voor fans en liefhebbers die Everybody Loves The Sunshine als toegift wilden horen. Dan maar naar Plaistow in de tent aan de andere kant van het veld. Het is even inkomen bij het avant-garde geluid van dit Zwitserse trio, maar al gauw ontrafelt zich een optreden vol pracht en klasse. De groep presenteert werk van het laatste album Titan dat boordevol sfeervolle en ingetogen stukken bevat. PlaistowPianist Johann Bourquenez speelt dromerige soundscapes afgewisseld met gedempte tonen. De momenten waarop Cyril Bondi (foto rechts) vanuit het niets losgaat in een explosie van ritmisch drumgeweld zijn ronduit opwindend. Bassist Vincent Ruiz plamuurt de openingen tussen Bourquinez en Bondi vakkundig dicht met kleverige baslijnen. Zonder meer een hoogtepunt van het festival.

Niet experimenteel, maar juist heel toegankelijk zijn de met jazz en soul verreikte popliedjes  van singer-songwriter en toetseniste Amber Gomaa. Dit Radio 3FM Serious Talent bouwde jaren ervaring op bij Alain Clark en Jett Rebel. Op Summer Jazz verrast de prachtige zangeres, begeleid door haar drummer en toetsenist, met songs van haar EP Sun Gazing en een paar elastische stembanden. Een ster in wording. Terug op het grote podium vindt een kleurrijk feest plaats met het eclectische Banda Magda (foto linksboven). Onder aanvoering van de Griekse zangeres Magda Giannikou rijgt het collectief –een kleine delegatie van het normaal uit 17 man Nik West tellende gezelschap – muzikale invloeden aaneen uit onder andere Brazilië, Colombia, Frankrijk en Griekenland. De energieke en humoristische Giannikou vindt een gretig publiek tegenover zich en levert zo een van de leukste en origineelste performances van het festival af.

De verwachtingen van de Amerikaanse funk-rockbassiste Nik West (foto links) waren hoog, maar werden niet volledig ingelost. De onlangs overleden superster Prince liep weg met de flamboyante artieste. In een ontroerende anekdote vertelt West hoe ze dichtklapte om voor Prince te spelen in Paisley Park. Voor het eerst sinds zijn dood staat West weer op de bühne en dat blijkt niet mee te vallen. Met slechts een deel van haar band, waarmee ze niet heeft gerepeteerd, geeft ze een wisselvallig optreden met haperende timings en emotioneel  verdriet. Tijdens de Prince hit Kiss kan West haar tranen niet meer bedwingen en verliest ze de controle over haar zang. Toch staan de muzikaliteit en fantastische uitstraling van de amicale West als een paal boven water. Haar clubtour in oktober zal ongetwijfeld een hoop goedmaken. Cory Henry ging het een stuk makkelijker af. De Snarky Puppy zanger en toetsenist heeft nog voordat hij het podium beklimt de tent al tot de nok toe gevuld. Met zijn band The Funk Apostles is hij live overal een sensatie. Ook op Summerjazz neemt hij het publiek mee de kerk in op een bed van moddervette Hammond klanken, soul, gospel en stomende grooves.

Op Summerjazz traden dit jaar ook acts op als het Iris Penning, Gijs Idema Trio, Tourist LeMC, Zitakula en Splendid. Met zowel gevestigde als opkomende nationale en internationale namen mag het geheel door vrijwilligers opgezette festijn zich scharen onder de betere Nederlandse jazzfestivals. Een mooi afwisselend programma met jazz in de breedste zin van het woord. Daarbij onderscheidt Summerjazz zich door een unieke sfeervolle locatie en is het mooi om te zien hoe de organisatie de jongste bezoekers verbindt met jazz.

Foto’s: Eric van Nieuwland

Gezien: Summerjazz Festival in Leiden op 21 mei 2016.

Dit artikel verscheen 27 mei 2016 op Jazzzine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)