Lou Reed in Rock and Roll Hall of Fame

Posted by on dec 16, 2014 | 0 comments

Lou ReedRuim een jaar na het overlijden van rockdichter Lou Reed kondigde het Amerikaanse instituut The Rock and Roll Hall of Fame vandaag aan de New Yorker in 2015 op te nemen in het beroemde museum van muziekgoden. Daarmee wordt hij voor de tweede keer bijgezet. In 1996 viel hem ook de eer te beurt toen hij met zijn collega’s van The Velvet Underground werd gehuldigd.   

Foto: Timothy Greenfield-Sanders

Reed was als soloartiest al eerder genomineerd voor een plek in de Rock and Roll Hall of Fame, maar zag deze niet verzilverd worden. Na zijn plotselinge dood in 2013 werd zijn naam al gauw genoemd voor de volgende nominatieronde.

Grillig
Lou Reed was niet het soort wereldster als collega’s Bob Dylan, Neil Young, Paul Simon en Bruce Springsteen, maar zijn invloed reikt ook nu verder dan alle vier bij elkaar. Reed’s solo-output is omvangrijk en grillig. Een carrière die zich kenmerkte door fabelachtige meesterwerken,maar ook curieuze werkstukken die het daglicht lastig konden verdragen.

Echter, zelfs de experimentele releases van Andy Warhol’s protegé stonden garant voor één of meerdere huzarenstukjes die zijn artistieke talent onderstreepten.  Albums als Berlin (1973) en de feedbackkakofonie Metal Machine Music (1975) werden tijdens de release massaal neergesabeld, om vervolgens in een later stadium van zijn carrière te worden erkend als artistiek verantwoorde platen.

Lou Reed overleed op 27 oktober 2013 op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van de complicaties van een levertransplantatie. Zijn grootste hits waren Walk On The Wild Side en Perfect Day, maar ook niet-hits als Sweet Jane, Rock and Roll, Waiting For The Man en Heroin vormen slecht een kleine greep uit het klassieke Reed-oeuvre. Essentiële albums zijn Transformer, Berlin, Street Hassle en New York, terwijl ook live-platen als Rock ‘Roll Animal en Take No Prisoners de veelzijdigheid van de man laten horen. Reed was getrouwd met avant garde-muzikante Laurie Anderson en een fanatiek beoefenaar van Tai Chi.

Rock and Roll Hall of Fame
De Rock and Roll Hall of Fame bestaat al meer dan dertig jaar en is ook een museum in de Amerikaanse stad Cleveland. 304 artiesten en groepen zijn er sinds 1986 in opgenomen. Naast Lou Reed zullen in 2015 ook Bill Withers, Stevie Ray Vaughan & Double Trouble, Joan Jett & The Blackhearts, The Paul Butterfield Blues Band, Green Day en The 5 Royals worden geëerd met een felbegeerde plek.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)