Maak de muziekbeleving compleet!

Posted by on dec 30, 2013 | 0 comments

cd-infoNoem me ouderwets omdat ik nog steeds van de cd’s en lp’s ben, maar het plezier dat ik eraan beleef, is toch echt significant groter dan wanneer ik muziek luister via die streamingdiensten. Zo’n zilver schijfje of stuk vinyl prefereer ik niet eens zozeer vanwege het geluid (ik hoor wel verschil, maar ben ook geen kenner), ik krijg gewoon steeds dat warme gevoel bij een tastbaar product. Het werkstuk van de maker, verpakt in z’n mooie digipack of albumhoes in je handen.  Dat is natuurlijk lastig na te bootsen in de digitale wereld. Hoewel?

Hoe zit dat met de informatie die je krijgt meegeleverd bij een cd of lp? Het cd-boekje of de lp-binnenhoes? Op Spotify lees ik alleen de songtitels en tijdsduur. Maar waar zijn de songteksten en de liner notes? Wie spelen er mee op de plaat? Wie is de producer? Wie is verantwoordelijk voor de teksten? Waar en wanneer is de cd opgenomen? Wie is die gasttrompettist op track drie? Wat voor apparatuur gebruikt de groep? Wie bedankt de artiest allemaal? Van wie is het artwork? Persoonlijk vind ik deze meta-informatie hartstikke leuk om te weten, omdat het bijdraagt aan de luisterervaring. Ik ben namelijk niet alleen geïnteresseerd in de muziek van de artiest of groep, maar ook in een stukje achtergrond over het werk van de muzikanten. Spijtig genoeg laten diensten als Deezer en Spotify deze waardevolle informatie achterwege.

Deze kritiek wil niet zeggen dat ik niet opensta voor de steeds verdergaande digitale aanbieding van muziek. Die trend is ooit gestart en is hier om te blijven. En dat is prima. Ik ben digital minded. Ik luister zo nu en dan ook muziek via Spotify, zei het nog steeds sporadisch. Maar dergelijke streamingdiensten moeten het aanbieden van muziek leuker maken. Maak de muziekbeleving compleet! Er zit verdomme een arbeidsproces achter het maken van een album. Daar is tijd en liefde in gestoken. Daar is over nagedacht! Ja, maar die informatie kun je toch ergens anders vinden op internet Serge? Ongetwijfeld! Maar ik wil juist dat de streamingdienst mij die informatie verschaft in plaats van dat ze de muziek klakkeloos aanbiedt met drie lullige gegevens! Ik wil op die plek waar ik naar muziek luister op z’n minst dezelfde inhoud terugvinden die ook in een cd-boekje staat. Als Blokker mij een digitale folder kan sturen, dan moet Deezer toch een digitaal cd-boekje kunnen leveren?

Zolang ik de metadata over een album niet meekrijg bij de muziek, dan vrees ik dat het nooit wat wordt tussen mij en de streamingdiensten. We leven in een tijd waarin de techniek voor niks staat. Benut de mogelijkheden en digitaliseer zoveel mogelijk van het originele product. Het oog wil ook wat! Als de streamingdiensten echt hun meerwaarde aan mij willen tonen, dan gaan ze in 2014 hard aan het werk om hun product te verbeteren. Muziek luisteren via bijvoorbeeld Spotify moet net zo leuk worden als het luisteren op vinyl of cd. En dat ik die muziek niet fysiek beet kan houden, dát begrijp ik ook wel. Maar ieder visueel aspect moet op z’n minst kunnen worden gedigitaliseerd. Muziekbeleving is meer dan alleen geluid!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)