Montreux Jazz-vader Claude Nobs overleden

Posted by on jan 11, 2013 | 0 comments

Claude NobsDe oprichter van de Rolls Royce onder de jazzfestivals is niet meer: gisterenavond overleed Montreux Jazz held Claude Nobs. De onder muzikanten alom gerespecteerde Zwitser lag sinds kerstavond in coma als gevolg van een ski-ongeluk.

Nobs was directeur bij het Bureau voor Toerisme in Montreux toen hij in 1967 besloot een jazzfestival te starten waar tijdens de eerste editie grote namen als Keith Jarret, Jack de Johnette en Charles Lloyd optraden. Als snel groeide het festival uit tot een internationaal begrip voor jazzliefhebbers. Net als bij alle andere grote jazzfestivals werd ook de diversiteit in de programmering groter. Zo gaven door de jaren heen ook artiesten als Lou Reed, CHIC, Simply Red en Alice Cooper acte de précense.

Aretha Franklin
Naast het Montreux Jazz Festival was Claude Nobs ook verantwoordelijk voor de eerste Europese tournee van Aretha Franklin in 1968. In 1973 werd hij directeur van de Zwitserse tak van platenmaatschappij Warner en diens dochterlabels Elektra en Atlantic. Nobs’ aankondigingen tijdens de concerten op Montreux Jazz zijn op talloze live albums te horen. De sympathieke jazzfanaat raakte goed bevriend met muzikanten als Quincy Jones, Carlos Santana en Nile Rodgers en was zelf een niet onverdienstelijk harmonicaspeler.

Claude Nobs werd 76 jaar oud.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)