Muziekicoon Joe Sample overleden

Posted by on sep 14, 2014 | 0 comments

Joe SampleMuziekicoon Joe Sample is niet meer. Gisteren maakte zijn familie via de officiële Facebook pagina bekend dat de beroemde Amerikaanse pianist op vrijdag 12 september is overleden. Sample vergaarde wereldfaam met The Crusaders, werkte samen met de grootste musici en hielp Randy Crawford op weg met haar carrière.

Joseph Lesley Sample (Houston, Texas, 1939) was een van de meest onderscheidende pianisten in de muziekindustrie. De Texaan vertoonde geraffineerd en aantrekkelijk ritmisch, funky klinkend spel waarmee hij een bijzondere fusie tussen jazz en soul creëerde. Ook was hij een van de pioniers op elektrisch piano. Sample was uit duizenden herkenbaar en zijn speelwijze kon rekenen op grote waardering van zijn collega’s en fans over de hele wereld.

Jazz Crusaders
Joe’s carrière begint in 1960 als hij met saxofonist Wilton Felder, drummer ‘Stix’ Hooper en trombonist Wayne Henderson van Houston verhuist naar Los Angeles. De muzikanten spelen dan al een aantal jaren samen tijdens hun middelbare en universitaire schooltijd in de formatie The Swingsters. Na de naamswijziging in Modern Jazz Sextet, wordt de groep uiteindelijk tot The Jazz Crusaders gedoopt.

In Los Angeles komt in 1961 het debuut Freedom Sounds uit waarna een hoge productiviteit ontstaat en de band een graag geziene live act wordt. De muziek klinkt in de begintijd als bebop, maar krijgt tegen de eind jaren 60 door toedoen van Sample meer invloeden uit de funk waardoor een boeiende fusie tussen jazz en soul ontstaat.

Solo
Terwijl The Crusaders (zoals de band zich vanaf de begin jaren 70 noemt) succesvol door timmert, ambieert Sample net als zijn collega’s ook solo-projecten. In 1969 verschijnt zijn debuut Fancy Dance, waarna nog 20 platen volgden. Een aantal van Sample’s geliefdste albums zijn Rainbow Seeker, Carmel, The Hunter, Spellbound en Ashes To Ashes waarop de Amerikaan met zijn karakteristieke pianospel jazz, soul, pop en elementen uit blues en latin op vakkundige wijze samensmelt.

Naast zijn eigen werk en dat met The Crusaders wordt Sample een bekende sessiemuzikant die tijdens zijn carrière samenwerkt met een schat aan grootheden als Joni Mitchell, Marvin Gaye, Tina Turner, Al Jarreau, B. B. King, Minnie Riperton, Anita Baker, George Duke, Marcus Miller, David Sanborn, Eric Clapton en Lalah Hathaway. Ook vindt zijn muziek gretig aftrek bij acts een nieuwe generatie muzikanten. Zo wordt alleen al zijn nummer In All My Wildest Dreams van het album Rainbow Seeker met succes gesampled door Arrested Development, De La Soul en 2Pac.

Randy Crawford
Een van Joe’s bekendste samenwerkingen is met Randy Crawford. Zij zingt de Crusaders-track Street Life in 1979 wereldwijd naar de hoogste regionen. Een jaar later produceert en componeert Sample met collega’s Felder en Hooper het album Now We May Begin met de monsterhit One Day I’ll Fly Away. In de jaren 90 en het decennium erop maakt hij met Crawford drie prachtige albums en onderneemt het duo meerdere tours met elkaar.

Gezondheidheidsproblemen
Sample wordt in 1994 en 2009 getroffen door hartaanvallen. Vorig jaar werd de muzikant opgenomen in verband met ernstige longproblemen. Na een periode van herstel gaat hij weer aan het werk. Afgelopen zomer schreef Joe nog muziek voor de musical Quadroon. In augustus zou de pianist nog drie concerten in London geven, maar die werden kort van te voren geannuleerd in verband met gezondheidsproblemen.

Op 12 september sterft Joe Sample in zijn geboorte- en woonplaats Houston, Texas op 75-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog onbekend. De muziekindustrie verliest met Sample een bijzonder rijk en origineel talent die een omvangrijk oeuvre achterlaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)