Onvergetelijke avond legendarisch duo Veloso & Gil

Posted by on jun 26, 2015 | 0 comments

Caetano Veloso & Gilberto Gil“Two Friends, A Century of Music.” Zo heet de tournee van Caetano Veloso en Gilberto Gil die gisterenavond zijn première beleefde in het Concertgebouw in Amsterdam. Een tot de nok toe gevulde zaal werd door de twee bevriende Braziliaanse iconen op reis genomen door hun 50-jarige carrière.

Foto: Eric van Nieuwland

Een muzikaal repertoire dat de vriendschap tussen deze twee musici illustreert, die begon tijdens de militaire dictatuur in Brazilië in de jaren 60. Veloso en Gil stonden in deze tijd aan de basis van de zogenaamde Tropicalista. Een beweging van Braziliaanse schrijvers, kunstenaars en muzikanten die met hun werk kritiek uitten op de Braziliaanse samenleving. Veel kunstenaars – net als Veloso en Gil – werden door hun politieke commentaren verbannen.

Heldenstatus
Na jaren in Europa te hebben gebivakkeerd, keerden de twee terug naar hun thuisland waar ze sindsdien een heldenstatus dragen. Ook in het Concertgebouw bleek de waardering groot met luid en euforisch gejuich van de bezoekers, vertegenwoordigd door een meerderheid van Brazilianen. Het wederzijdse respect en liefde voor elkaar was duidelijk af te lezen in de expressies van de twee zeventigers. Caetano en Gilberto begeleidden zichzelf op gitaar zonder verdere muzikanten. Dat leverde een intieme performance op. Daarbij viel op dat Gil zijn stem soms wat hees was, maar toch puur en intens. Fraai waren ook zijn catchy gitaarloopjes. Veloso was nog het beste bij stem met een opvallende warmte waarmee hij bijvoorbeeld grote indruk maakte in het prachtige Terra. De zanger voelde zich ook duidelijk op zijn gemak toen hij opstond voor een dansje over het podium.

Zeggingskracht
Het dik anderhalf uur durende optreden straalde warmte en schoonheid uit, met tegelijkertijd een enorme zeggingskracht. Een onvergetelijke avond van een legendarisch duo, mogelijk gemaakt door de organisatie van het Viva Brasil Festival. Het internationale muziekfestival dat jaarlijks in juli Braziliaanse jazz, samba en populaire Braziliaanse muziek presenteert in Muziekgebouw aan’t IJ en het Bimhuis. Met het optreden van Caetano Veloso het Gilberto Gil konden zij zich geen betere aftrap wensen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)