Onweerstaanbare soul en funk op nieuw album Poogie Bell

Posted by on mei 28, 2013 | 0 comments

Poogie Bell - Suga TopVeel muziekliefhebbers kennen hem als de olijke slagwerkbegeleider van Marcus Miller: Poogie Bell. Net als de monsterbassist weet deze gelouterde drummer als geen ander hoe je groovende ritmes strak en met eenvoud moet spelen. Met Suga Top brengt de Amerikaan zijn vijfde solo album uit. Een schijf die een dikke vette grimas achterlaat na het beluisteren van de overheerlijke  soul en funk.

De titel Suga Top van Poogie Bell’s nieuwe plaat verwijst naar de naam van een zwart district in het Amerikaanse Pittsburgh waar de muzikant in 1961 het levenslicht zag. Hij groeide hier op in een omgeving waar muziek zoals gospel, soul, funk en vooral jazz, een grote rol speelde om er uiteindelijk mee groot te worden gebracht.

Knetteren
Met niet geringe namen op zijn cv als bijvoorbeeld Chaka Khan, Erykah Badu, Marcus Miller, Tom Browne en Al Jarreau kan Poogie terugkijken op indrukwekkende samenwerkingsverbanden. Ervaringen die hij sinds 2004 deelt op zijn soloprojecten. Ook op Suga Top is het een groot feest voor liefhebbers van genoemde artiesten, want soul en funk knetteren uit de speakers, terwijl jazz als een heerlijk briesje door de nummers waait.

Genadeloos strak
De toon wordt meteen gezet met de groovende feel good instrumental Greasy Chicken Scratch. Terwijl onder meer collega die hards Bobby Sparks en Michael ‘Patches’ Stewart het palet vullen met jazzy toetsen- en blaaswerk, houdt Bell achter zijn drumkit het ritme er genadeloos strak in. Ook Hard To Find en Max & Winston volgen hetzelfde stramien. Smooth, maar verre van glad zijn de tracks Without You en Candy Bar die door zangeres Mey worden gezongen. Deze nu soul nummers klinken vol en kleurrijk door de warme toetsenpartijen en verleidelijke vocalen.

Ome Roy
Naast eigen composities eert Bell helden zoals Roy Ayers in het loungy Uncle Roy waarin het klassieke Everybody Loves The Sunshine zit verweven. Ook Jaco Pastorius komt voorbij in de smeuïge cover Rain dat R&B-trio SWV in 1997 opnam. Other Side Of The Game van voormalig werkgeefster Erykah Badu krijgt wat meer jazzy blazers mee, maar blijft ondanks een prima uitvoering in de schaduw staan van het origineel. Haven’t You Heard van Patrice Rushen klinkt heerlijk speels met het gebruik van de vocoder, een instrument dat overigens op meerdere tracks veelvuldig, maar niet overheersend wordt gebruikt.

Los en vrolijk
Stilistisch roept Poogie Bell’s Suga Top vergelijkingen op met het meesterlijke Black Radio van The Robert Glasper Experiment, zei het dat op die plaat het pianospel van Glasper een prominentere rol heeft en de algehele toon wat dieper en serieuzer is. Bell en zijn muzikanten klinken van begin tot eind losser met vrolijke soul en jazzfunk. En daar is niks mee, sterker nog: dat horen we graag!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)