Overtuigende opening clubtour Trijntje Oosterhuis

Posted by on sep 20, 2012 | 0 comments


Gezien: Trijntje Oosterhuis in Patronaat, Haarlem op 19 september 2012. Met foto’s van Paul Barendregt.

Met een trio van songs van de laatst verschenen cd Wrecks We Adore opent Trijntje Oosterhuis op overtuigende wijze haar gelijknamige clubtour in de Haarlemse muziektempel Patronaat. De zangdiva, die sinds een aantal weken coach en jurylid is in het programma The Voice Of Holland, toont met haar concert dat ze nog steeds tot de top behoort met sterk nieuw werk, afgewisseld door een prima selectie oudere nummers.  

Zoals de naam van de tour al aangeeft, staat de show voor een belangrijk deel in het teken van Oosterhuis’ meest recente album Wrecks We Adore. Een plaat die na uitstapjes richting jazz en soul, teruggaat naar Trijntje’s pop georiënteerde kant, met een fris en vooral rauw randje door de input van rockzangeres Anouk. Een combinatie die verrassend goed uitpakt en nog eens bewijst dat de vocaliste meerdere kanten op kan.

Liefdesperikelen
Nagenoeg de hele schijf over liefdesperikelen komt voorbij, waarbij de live uitvoeringen dicht bij de studioversies blijven. Dat is niet erg, want het is al fijn om deze nummers in een live ambiance te horen zonder extra toeters en bellen. De liedjes die een mix van ballads en uptempo nummers vormen, staan als een huis en vragen om een rechttoe rechtaan benadering. Het is dan ook belangrijker te constateren dat de zangeres de albumtracks met haar uitstekende achtman sterke band in de live setting netjes in ere houdt.

Jeugdsentiment
Met een omvangrijk oeuvre waarin zich publieksfavorieten en een dik dozijn hits bevinden, is het een hele opgave om een strenge selectie te maken voor een anderhalf uur durend optreden waarin ruim de helft opgaat aan nieuw werk. Toch kiest Oosterhuis voor een aantal treffers. Ze bedient haar publiek met jeugdsentiment in Standin’ Strong Together en de monsterhit Sombody Else’s Lover van haar vroegere groep Total Touch. Nieuwsgierigheid wekt de zangeres bij minder bekend materiaal als de geslaagde Motown pastiche Since We Got Back Together, en de groovende old school in het nummer Hifi waarin toetsenist Thomas Bank zich stevig uitleeft met vette popfunk partijen. Ook kijkt Trijntje terug naar haar samenwerking met de bekende Engelse producer James Hallawell in prima uitvoeringen van de tracks See You As I Do en Friend Of Mine.

Stoot van zangtalenten
Als coach van het programma The Voice Of Holland heeft Oosterhuis momenteel een stoot van zangtalenten onder haar hoede die ze meteen in de praktijk laat meelopen. Zo duikt Sandra van Nieuwland in het midden van de show op voor een heel verdienstelijke zangperformance die getuigt van kracht en intensiteit. Twee nummers later maakt Trijntje plaats voor haar drie uitstekende backings Michelle Oudeman, Patt Riley en Leona Philippo van wie de laatste twee in het team van Oosterhuis zitten. Philippo opende het derde seizoen van The Voice met een verpletterende auditie en wist binnen een mum van tijd alle vier de juryleden om te laten draaien. Bij het optreden van Trijntje laat de stralende vocaliste tijdens Stevie Wonder’s Higher Ground nog eens kort haar soulvolle uithalen horen die smaken naar meer.

Mooi en krachtig
Trijntje Oosterhuis’ Wrecks We Adore Tour biedt ruimschoots aandacht voor haar laatste album. Weliswaar voegen de live uitvoeringen weinig toe aan de studiotracks, de liefdevolle behandeling door de zangeres en haar band is prima genietbaar. Bovendien klinkt Oosterhuis’ zang in het Patronaat over de gehele linie mooi en krachtig en wint zelfs aan passie naarmate het concert vordert. De meer jazzy en soulgeoriënteerde muziek van de afgelopen jaren is tijdens deze show beperkt. Daarvoor in de plaats is ruimte voor oudere pophits en minder bekende nummers die de nieuwe liedjes prima afwisselen. Het is aangenaam om de zangeres weer eens aan deze popkant van het muziekspectrum te zien en te horen. Een geslaagd concert!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)