Avontuurlijke ontdekkingen op Crossing Border 2013

Posted by on nov 18, 2013 | 0 comments

Chloe CharlesOpnieuw bewijst het Crossing Border Festival in Den Haag oog voor avontuurlijk muzikaal talent te hebben. Met Chloe Charles, Villagers en White Denim presenteerde het festival dit jaar drie indrukwekkende acts die verschillende genres samensmolten.

Foto’s: Eric van Nieuwland

De Canadese singer-songwriter Chloe Charles oogstte vorige maand wervelende reacties tijdens haar eerste Nederlandse concert op het jazzfestival So What’s Next? Daar stond ze in het stijlvolle grand café van het Muziekgebouw Frits Philips. Tijdens Crossing Border kwam de zangeres nog beter tot haar recht. De aardedonkere Heartbreak Hotel zaal in het Nationale Toneelgebouw bevatte alleen minimale podiumbelichting. Een perfecte opzet voor haar prachtige melancholische liedjes.

Ten overstaande van een volle zaal begeleidt Charles zichzelf op gitaar en krijgt ondersteuning van een pianist en twee violisten. Het geheel ademt folk, klassiek en pop. Hoewel de meeste songs iets droevigs bevatten, zorgen de vrolijke subtiele invullingen op de vioolsnaren en geraffineerde vocale arrangementen voor een positief randje zoals heel tekenend in de song Business van haar debuutalbum Break the Balance.

Charles bezit een intens stemgeluid met een enorme reikkracht waarmee ze het ademloos luisterende publiek in trance brengt. Indrukwekkend in dit opzicht is de kippenvel cover van Carol King’s So Far Away. Chloe Charles is zonder twijfel een van de mooiste ontdekkingen van 2013 en kan volgend jaar zomaar doorbreken naar het hogere echalon van muzieksterren. Betoverend mooi.

Villagers
Een andere hoogvlieger tijdens Crossing Border was de Ierse indie pop-rockgroep Villagers. Deze band bracht in januari van dit jaar haar tweede album Awayland uit en gaf ter promotie een aantal cluboptredens in ons land die lovende kritieken opleverde. Het wekte dan ook geen verbazing dat de Royal zaal in de Koninklijke Schouwburg bomvol was.

VillagersVanaf de eerste song grijpt de kleine frontman Conor O’Brien de volledige aandacht: gewapend met een akoestische gitaar en begeleid door het voor de gelegenheid meegebrachte jonge klassiek geschoolde Stargaze orkest, maakt de muzikant indruk met zijn intense zangvoordracht. Zijn stem roept Paul Simon in herinnering, maar klinkt helderder. Aangevuld met de vier andere bandleden laat hij heerlijke folk pop horen dat het eerste album van de groep kenmerkt.

Tijdens het optreden blijkt dat er tevens ruimte is voor puntjes elektronica en onverwachte korte rock uitbarstingen die ook op het nieuwe album zijn te horen. Opvallend zijn ook de mooie morbide en depressieve teksten, waarvan Earthly Pleasures een parel is: “Naked on the toilet with a toothbrush in his mouth, when he suddenly aquired an overwhelming sense of doubt, every single piece of baggage he’d been holding on his back, was beginning to dig dig dig in and his bag began to crack.” Meesterlijk.

White Denim
Een stuk ruiger gaat het eraan toe in de Raven zaal waar White Denim speelt. Dit Texaanse kwartet presenteert ondermeer werk van de nieuwe cd Corsicana Lemonade.  De groep klinkt op het eerste gehoor als een garageband, maar blijkt uiteindelijk veel meer te bieden. Het viertal rockt er stevig op los, terwijl frontman James Petralli en Austin Jenkins spannende gitaarsolo’s uitwisselen.

White DenimMaar door de rock geluidsmuur klinken onverwachte patronen door die duidelijke hints vertonen naar pop, blues, boogie, soul, jazz en psychedelica. Het bijzondere is dat deze ingrediënten zonder problemen samenkomen tot een harmonieus geheel. Dat maakt deze formatie veel meer dan een rechttoe-rechtaan rockband. Een vlammend concert boordevol energie.

Crossing Border is sinds 1993 het toonaangevende festival op het gebied van literatuur en muziek. Naast grote namen uit de internationale literatuur- en muziekwereld besteedt Crossing Border veel aandacht aan onbekende namen. Ze legt de nadruk op het tonen van nieuwe ontwikkelingen binnen deze kunstvormen en de relatie met andere kunstdisciplines. Inmiddels vindt het festival ook plaats in Enschede en Antwerpen.

Gezien: Crossing Border Festival op 15 november 2013 in de Koninklijke Schouwburg en het Nationale Toneelgebouw in Den Haag.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)