Santana in Antwerpen voorspelbaar en toch verantwoord

Posted by on jun 25, 2018 | 0 comments

Santana DivinationMet een looptijd van vijf decennia blijft Santana een constante factor in de muziekwereld. De band, vernoemd naar de Méxicaanse frontman en gitarist Carlos Santana, maakt nog steeds platen en is niet van de podia weg te denken. Praktisch ieder jaar reist de inmiddels 70-jarige gitarist met zijn kompanen de wereld rond en Europa wordt daarbij niet overgeslagen. Momenteel is de snarenmeester en zijn band te bewonderen met de Divination Tour. In België streek de caravan neer in het Antwerpse Sportpaleis.  

Wisselde Carlos Santana in voorgaande decennia vaak van personeel, de afgelopen jaren is zijn groep vrij constant. Zo imponeert oudgediende Karl Perazzo als vanouds achter de timbales, zorgt Benny Rietveld voor de diepe lagen met zijn strakke basspel en overtuigt Andy Vargas al jaren als frontzanger. De enige opvallende veranderingen in Antwerpen zijn achter de drumkit, waar Carlos’ charismatische vrouw Cindy Blackman Santana plaatsneemt. En de toevoeging van de niet onverdienstelijke zanger Ray Greene.

Voorspelbaar
Ook de concerten zijn redelijk voorspelbaar: setlisten verdelen zich grofweg in een reeks klassiekers uit de jaren 60 en 70, de hits die hij scoorde sinds het megasucces van Supernatural uit 1999, aangevuld met recent materiaal en enkele covers. En zo gaat het ook in Antwerpen waar het publiek meteen de krakers Soul Sacrifice, Jingo Lo Ba, Black Magic Woman en Oye Como Va krijgt voorgeschoteld. Daarnaast geeft Carlos hen de keuze tussen Samba Pa Ti en Europa (Earth’s Cry, Heaven’s Smile), twee van zijn allermooiste ballads. Nog voordat hij reactie krijgt, zet de gitarist een verzorgd Samba Pa Ti in dat met een warm onthaal wordt ontvangen. De band geeft soms de indruk op de automatische piloot te spelen, maar musiceert verder prima. En ook al ken je alle Santana gitaarlicks nu wel, de man klinkt nog steeds als vanouds.

Het wordt allemaal wat losser bij een interessante Marvin Gaye cover van Right On en het nieuwe zeer geslaagde A Sin. Een spirituele jazzy latin song, met soulvolle vocalen en geïnspireerde gitaarpartijen, die niet zou hebben misstaan tussen het midden jaren 70 werk van de groep. Het zittende publiek veert helemaal op als de gitarist hen aanmoedigt lekker gek te doen en naar voren te komen om te dansen. Bruisende nummers als Foo Foo, Maria Maria, Corazon Espinado en Smooth gaan erin als zoete koek. Fraai is ook de solospot van Cindy Blackman Santana die haar klasse en veelzijdigheid tentoonspreidt.

Solide
Santana zet in het Sportpaleis een solide 2 uur durende show neer. Carlos’ gitaartoon is nog steeds uit duizenden herkenbaar en zijn spel klinkt opvallend vitaal. Het latin-rock concept waarmee Santana beroemd werd staat gewoon als een huis. Dit optreden bood niks nieuws onder de zon, maar waarom zou je je daar eigenlijk druk om maken? Een muziekicoon van dit formaat hoeft niets meer te bewijzen. Genieten van het nostalgische element en het fantastische muziekspel maken van ieder Santana concert steeds weer een verantwoord en plezierig avondje uit.

Gezien: Santana in Sportpaleis, Antwerpen op 22 juni 2018. 

Deze recensie verscheen 25 juni 2018 op Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)