Spectaculair optreden nieuwe jazzsensatie Jamison Ross

Posted by on feb 20, 2016 | 0 comments

Jamison RossOf het nu zijn meesterlijke drumspel was, zijn in gospel gedrenkte vocalen, of de onweerstaanbare chemie met zijn drie weergaloze begeleiders, Jamison Ross maakte de hooggespannen verwachtingen waar. In het Rotterdamse BIRD bracht de veelbelovende Amerikaanse jazzmuzikant het publiek in extase tijdens een spectaculair concert.

Foto: Eric van Nieuwland

De carrière van de 28-jarige Jamison Ross zit de afgelopen drie jaar flink in de lift, nadat hij in 2012 de Thelonious Monk International Jazz Competition won voor zijn buitengewone drumgave. Sindsdien regent het juichende reacties over zijn werk met onder meer Christian McBride, Dr. John en Cécile McLoren Salvant. Als Ross in 2015 zijn debuutalbum Jamison uitbrengt, is het hek helemaal van de dam. Daarop blijkt de muzikant ook nog eens gezegend met fenomenale zangcapaciteiten die leiden tot vergelijkingen met Gregory Porter. Als klap op de vuurpijl wordt Ross genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Jazz Vocal Album.

Pipeline
In BIRD was het vanaf de eerste klappen letterlijk raak. Met een beheerste, maar technisch begaafde precisie liet de Amerikaan geen twijfel bestaan over zijn drumcapaciteiten. Ross speelde duidelijk vanuit de jazz als basis, maar liet alle ruimte voor bluesy shuffles and typische New Orleans-roffels. “Jazz for me is a pipeline of music, instead of a set of rules”, vertelde de sympathieke muzikant in Rotterdam. En dan die prachtige stem: een instrument doorspekt met een verraderlijke kerkroots en de geest van Donny Hathaway. Oorstrelend mooi. Bijzonder ook hoe Ross de volledige controle behield tussen het zingen en drummen. Weliswaar niet uniek, maar iedere klap en iedere noot klonk zo oprecht dat je er niet omheen kon.

Trouw
Ross’ trouwe bandleden (én studiegenoten) verdienen net zo veel lof. Met name gitarist Rick Lollar imponeerde met een rauwe en emotionele virtuositeit. Barry Stephenson vormde de ideale ritmepartner voor Ross met warme en vernuftige baslijnen, soms met een funky kwinkslag. Pianist Chris Pattishall wisselde fraaie techniek af met een flinke lading soul. Samen stond dit dynamische viertal garant voor een adembenemende performance waar het plezier en vakmanschap vanaf spatte. Jamison Ross staat zonder twijfel aan de vooravond van een belovende solocarrière. Of hij net zo succesvol wordt als Gregory Porter is nog even afwachten. Dat hij ruimschoots op de goede weg zit, staat buiten kijf. Een sensatie!

Gezien: Jamison Ross in BIRD, Rotterdam op 17 februari 2016.

Deze recensie verscheen 20 februari 2016 op Jazzzine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)