Sublieme progrock van Kingfisher Sky in Paard van Troje

Posted by on okt 26, 2014 | 0 comments

Kingfisher Sky 2Muzikaal staat Den Haag al jaar en dag bekend als de pop-rockstad van Nederland. Mainstream rockers als The Golden Earring, Anouk, Kane en Di-Rect zijn nog steeds razend populair, en het broeit van nieuwe talenten. Minder mainstream, maar ronduit fraai is de groep Kingfisher Sky. Een opzwepende progrock-band die in het Paard van Troje haar derde album Arms Of Morpheus presenteerde en grote indruk maakte.

Foto’s: Jan de Bloois

Kingfisher Sky draait om de klassiek opgeleide zangeres Judith Rijnveld (foto links) en ex-Within Temptation drummer Ivar de Graaf. Samen schrijven zij het werk voor Kingfisher Sky dat in 2007 het debuut Hallway of Dreams uitbrengt. Zowel pers als publiek zijn lovend enthousiast. De release blijft niet beperkt tot Nederland, ook de Verenigde Staten, Japan, Italië, Frankrijk, Duitsland en Engeland pikken het album een jaar later op. Met de uitstekende opvolger Skin of Earth uit 2010 consolideert de groep het succes.

Crowdfunding
Arms Of Morpheus is de nieuwe cd waar zevenmansformatie drie jaar naartoe werkte. Het album werd financieel mogelijk gemaakt door de inzet van een succesvolle crowdfundingsactie. Opnieuw levert Kingfisher Sky een hoogstandje af, getuige het fraaie releaseoptreden in de Haagse thuisbasis Paard van Troje. De muziektempel is nagenoeg uitverkocht en dat zegt iets over de trouwe volgers van de band.

Spannend
Hoewel progrock het hart van Kingfisher Sky vormt, sluimeren er diverse stijlen en invloeden door in de spannende composities. Zo herinnert de zang van Rijnveld in Hypnosis meteen aan het timbre en intonatie van Kate Bush, terwijl King Of Thieves en At Least You Tried een bijzondere kruising vormen tussen Heart  en Alan Parsons Project. Keltische folk en Dream Theater bevolken het pompende Strength Of The Endless met het dreigende basspel van special guest Kristoffer Gildenlöw en I’m Not Alone zou zomaar een bijdrage van Anouk kunnen zijn geweest.

Organisch
Kingfisher Sky 7De muziek bevat organisch samenspel van gitaristen Edo van der Kolk (foto rechts) en Chris Henny die zowel synchroon stevig spetterende harmonieën creëren, maar ook afzonderlijk vlammende solo’s afwisselen, in de flank gesteund door het atmosferische toetsenspel van David Gutierrez Rojas. Ivar de Graaf en Nick Verschoor houden de bandleden bijeen met opzwepend strakke ritmepatronen. Om het geheel af te maken zorgt Maaike Peterse met wonderschoon cellospel voor een geraffineerd klassiek element.

Toegankelijk
Waar progrock vaak complexe songstructuren bevat, weet Kingfisher Sky dit op geniale wijze toegankelijk te maken met herkenbare onderdelen uit rock, pop, metal en folk. En hoewel die combinaties niet eens bijzonder zijn, pakt het wel zodanig goed en aantrekkelijk uit dat ze met gemak een groter publiek kan aantrekken. Liefhebbers die bijvoorbeeld enerzijds houden van het ruigere werk van Within Temptation, Epica of Dream Theater, maar anderzijds ook Kate Bush, Clannad, Pink Floyd of Anouk kunnen waarderen, zitten goed bij deze fascinerende band. Sfeervol, dromerig of stevig de beuk erin, Kingfisher Sky brengt een uitgebalanceerde vorm van progrock om je vingers bij af te likken. Subliem!

Gezien: Kingfisher Sky in Paard van Troje, Den Haag op 24 oktober 2014.

Dit artikel verscheen 27 oktober 2014 op Maxazine.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)