Weekendtip: Viva Brasil Festival

Posted by on jul 17, 2014 | 0 comments

Viva Brasil FestivalHet Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis in Amsterdam staan aankomend weekend van 18 tot en met 20 juli in het teken van wervelende Zuid-Amerikaanse sferen. Dan is het tijd voor de achtste editie van het Viva Brasil Festival waar je kunt genieten van de beste Braziliaanse muziek. Grote namen dit jaar zijn zangeres Tania Maria, funker Ed Motta, samba-reggaekoningin Daniela Mercury, Brazilectro-formatie Zuco 103 en Giovanca die een dj-set verzorgt. 

Het Viva Brasil Festival biedt een kijkje in de keuken van de Braziliaanse cultuur waar muziek, lekker eten en samenzijn de grote speerpunten vormen. Drie dagen lang staat het festival garant voor enerverende Braziliaanse muziek van topniveau, maar ook voor workshops, films en typische Braziliaanse lekkernijen.

Goede balans
Directeur Gracia Caffe stond met haar team ook dit jaar weer voor de opgave om een interessant programma neer te zetten. Caffe: “Het is altijd een uitdaging om een goede balans te vinden tussen grote namen en opkomend talent uit zowel Brazilië als Nederland. Dit jaar hebben we een ijzersterke en ook uitgebreidere programmering met grootheden als Tania Maria, Daniela Mercury en Ed Motta. Daar tegenover hebben we nieuwkomers als singer-songwriter Tulipa Ruiz en van eigen bodem Cariopa.

Bijzonder is ongetwijfeld het concert van Zuco 103, de groep met frontvrouw Lilian Vieira die in het nieuwe Millennium internationale furore maakte met hun aanstekelijke Brazilectro. De groep neemt echter al een aantal jaren pauze om aan soloprojecten te werken. Caffe: “We zijn ontzettend trots dat Zuco 103 bij ons komt optreden. De groep werkt aan een comeback die voor 2015 staat Zuco 103gepland. Dit is het enige concert dat ze dit jaar zullen geven en is eigenlijk ook een soort van try-out. Dat maakt het ook heel exclusief.”

Meer dan een concertbeleving
Viva Brasil is naast een muzikaal evenement ook een plek om de cultuur van Brazilië te leren kennen en waar je comfortabel kunt relaxen, mensen ontmoeten en genieten van eten en drinken. Volgens Caffe is het festival een uniek in zijn soort: “Viva Brasil is het enige evenement in Nederland waar je zoveel grote en kleine Braziliaanse artiesten bij elkaar ziet. Maar het is meer dan alleen een concertbeleving. Er zijn bijvoorbeeld verschillende zalen die via de centrale plaza, het kloppende hart van het festival, verbonden zijn met elkaar. Hier spelen vj’s, er zijn workshops en je kunt er genieten van lekkere Braziliaanse hapjes en drankjes. Daarnaast kunnen mensen gezellig naar buitenterras van het muziekgebouw om in het zonnetje te zitten.”

Open karakter
Het Viva Brasil Festival slaat een culturele brug tussen Nederland en Brazilië. Het biedt een platform voor kennismaking en uitwisseling – zowel op het podium als daarbuiten. Muziekgebouw aan ’t IJ en het Bimhuis zijn vormen ook dit jaar weer de ideale locaties voor Viva Brasil om onderdak te geven aan dit doel. De keuze ligt volgens Caffe voor een deel aan het open karakter: “De Braziliaanse cultuur is heel open. Het is daarom belangrijk een plek te hebben waar dat voelbaar is. En dat biedt dit complex dat aan het water ligt en terrasmogelijkheden heeft. Daarnaast heeft het kwalitatief goede podia en een uitstekende infrastructuur. De mogelijkheden zijn dus groot en daardoor aantrekkelijk.”

Voor meer informatie over het Viva Brasil Festival en het volledige programma kun je terecht op de officiële website www.vivabrasil.nl.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)