Zonnige samba funk van Banda Black Rio in MC Theater

Posted by on sep 23, 2012 | 0 comments

Gezien: Banda Black Rio in MC Theater, Amsterdam op 21 september 2012.

Liefhebbers van funk en samba kwamen aan het begin van het weekend prima aan hun trekken in het Amsterdamse MC Theater met de groep Banda Black Rio. De Braziliaanse negenmansformatie die voor een mini tour in Europa was, presenteerde in een kleine twee uur de lekkerste soul grooves voor een kleine groep bezoekers.

De geschiedenis van Banda Black Rio gaat terug naar 1976. De inmiddels overleden saxofonist Oberdan Pinto Magalhães richt in dat jaar in Rio de Janeiro het funkcollectief op. De band maakt in haar originele bezetting slechts drie albums. De muziek roept duidelijk overeenkomsten op met  groepen als Earth, Wind and Fire en Tower Of Power. Daarnaast weeft de groep Braziliaanse ritmes als de samba in haar composities. Het eerste album Maria Fumaça uit 1977 is een regelrechte klassieker en wordt door het gezaghebbende Amerikaanse muziekblad Rolling Stone uitgeroepen tot een van de beste 100 albums uit de Braziliaanse muziekgeschiedenis.

Terugkeer
Nadat de band in de jaren tachtig langzaam van het toneel verdwijnt, keert de groep in 1999 terug in een nieuwe bezetting onder leiding van toetsenist William Magalhães, zoon van oprichter Oberdan. Hij zet de formule voort wat in 2001 leidt tot het album Movimento (ook bekend onder de titel Rebirth). Pas tien jaar later verschijnt de volgende plaat: Super Nova Samba Funk. Hierop doen bekende Braziliaanse artiesten mee als Gilberto Gil en Seu Jorge. Ter promotie tourt het gezelschap langs een aantal kleine zalen in Europa, waaronder jazzclub New Morning in Parijs en het MC Theater in Amsterdam.

De band realiseert zich de klassieke status van het debuut Maria Fumaça maar al te goed, want in het theater op het Westergasterrein speelt ze ruim de helft van dit album in spetterende uitvoeringen. Het is onmogelijk stil te blijven staan met de niet te versmaden grooves en blazerspartijen. Voor de ware funkkenners zijn de titeltrack en Mr. Funky Samba herkenbare nummers, wat blijkt uit de enthousiaste reacties van het publiek dat tijdens het hele concert zichtbaar geniet van het muzikale gezelschap.

Catchy hooks
Aanvankelijk is de podiumpresentatie wat statisch, maar wordt levendiger als de zanger zijn entree maakt en het nieuwe werk van de laatste twee platen voorziet van gedreven vocalen in nummers als América Do Sol, Mistérios Da Raça en Magia Do Prezar. Vooraan de bühne staat menig toeschouwer, waaronder zangeres Lilian Vieira (Zuco 103), flink mee te dansen. De funky ritmes, catchy hooks, spetterende percussie en Portugese zang vormen samen een overheerlijk palet van zonnige liedjes. Deze reïncarnatie van Banda Black Rio houdt de oorspronkelijke band en haar muziek in ere en is van harte welkom om vaker langs te komen met haar sambafunk!

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(Spamcheck Enabled)